Podle místních novinářů napětí očividně polevuje a demonstrace jsou méně početné. "Vidíme postupné zlepšení," uvedl v prohlášení guvernér Nixon.

V noci na dnešek se ve městě konaly poklidné pochody za účasti desítek lidí, které měly daleko k násilnostem a rabování z minulých dnů, kdy byly v ulicích stovky lidí. Policisté podle pověřeného šéfa Rona Johnsona zadrželi sedm osob, většinou však proto, že neuposlechly pokynu k opuštění nedovoleného prostoru.

"Místo násilí jsou v ulicích vidět hrající si děti," popsal Johnson situaci na tiskové konferenci. Zlepšení přičetl mimo jiné snaze vůdců místní černošské většiny, kteří podle něj dokázali přispět k postupnému uklidnění vášní.

Celkový počet zadržených za dva týdny protestů podle policie mírně přesáhl dvě stovky.

Napjatá situace na předměstí St. Louis se začala uklidňovat po středeční návštěvě ministra spravedlnosti Erika Holdera, který místním osobně slíbil spravedlivé vyšetření smrti osmnáctiletého Michaela Browna. Holder se v jednadvacetitisícovém Fergusonu, obývaném převážně černochy, sešel s vůdci místní komunity a zástupci studentů s cílem ukončit násilí v ulicích, kvůli němuž byly v posledních dnech zatčeny desítky lidí.

Vůbec první americký ministr spravedlnosti s africkými kořeny obyvatele Fergusonu ujistil, že jeho úřad provádí vlastní vyšetřování smrti mladíka, jehož zastřelil policista Darren Wilson. Ten je v současnosti mimo službu.

Policie v St. Louis ve čtvrtek zveřejnila zvukový záznam a dvě videa z úterního incidentu, při němž byl zasahujícími policisty v oblasti zastřelen černošský mladík ozbrojený nožem. Jeden videozáznam pochází z bezpečnostní kamery, druhý byl pořízen z mobilního telefonu. Úřady zveřejnění zdůvodnily potřebou co největší transparentnosti.

Podle výsledků pitvy byl mladík střelen celkem šestkrát, a to zepředu. Zatímco někteří místní tvrdí, že měl v tu chvíli ruce nad hlavou a vzdával se, podle policie mladík policistu napadl. Brownův pohřeb se uskuteční v pondělí.