Kovosvit chce podle něj zdvojnásobit roční výrobu strojů až na 700 kusů. Rozšiřovat se bude i výrobní portfolio. To teď obsahuje jak jednodušší stroje, jako univerzální CNC soustruhy Masturn, tak hi-tech stroje, které jsou reprezentovány vertikálními pětiosými obráběcími centry MCU a multifunkčními soustružnicko-frézovacími obráběcími centry Multicut. Zhruba pětina produktů společnosti jde do automobilového průmyslu, pětina do energetiky a 60 procent do dalších odvětví strojírenství, to znamená těžebního, zbrojařského a železničního průmyslu.

"Zhruba třetina strojů jde na ruský trh, kde jsme v posledním roce získali jednu z největších zakázek. Pro Ural vagon závod jsme dodali 40 strojů, které slouží k výrobě železničních dvojkolí a dalších součástí pro železniční průmysl," řekl ČTK vedoucí aplikačního centra firmy František Pivec. Za zakázku firma v přepočtu utržila kolem 300 milionů korun.

"Další investice budeme směřovat do vývoje a akvizic, budeme rozšiřovat portfolio výrobků. Investice půjdou především do Ruska, kde jsme v roce 2012 založili společný česko-ruský podnik MTE Kovosvit MAS. Do roku 2016 tam půjde zhruba 1,5 miliardy korun, dnes jsme na zhruba 500 až 600 milionech. V průběhu dvou let investice bude dokončená, a pak jdeme do dalších na jiných trzích," řekl Komárek ČTK.

Kovosvit MAS, a.s., má dlouholetou tradici ve výrobě obráběcích strojů. V roce 1939 ji založil podnikatel Tomáš Baťa. Letos slaví 75 let svého působení na trhu. Jediným akcionářem společnosti je od roku 2011 FPK Group Limited se sídlem na Maltě.