Do mobilních telefonů v příštím roce ve velké míře pronikne sledování televize. Telefony mají stále kvalitnější obrazovky s vysokým rozlišením a dostatečně výkonný hardware. Sledování videí je tedy stále více pohodlnější.

"V současné době finišují jednání s největšími českými televizními stanicemi, jejichž vysílání i TV archivy budou nově přístupné přímo pomocí speciální aplikace," uvedl ředitel české pobočky Nokie Petr Kasa.

V současné době je již v internetovém obchodu Nokie - pojmenovaném Ovi - k dispozici aplikace pro sledování video serveru Stream.cz a pro pohodlné sledování programu televizních stanic. Brzy přibudou i speciální nástroje, díky kterým budou mít zákazníci ve svém mobilu hudební televizi Óčko a zpravodajskou Z1. Sledování bude probíhat přes internet.

Chytré telefony vládnou

Letošním prodejním hitem se v tuzemsku podle Kasy staly chytré mobilní telefony s dotykovými displeji. Zákazníci oceňují, když přístroj zastane i další funkce, například plnohodnotně nahradí funkce fotoaparátu, videokamery, kalendáře synchronizovaného přes internet apod.

Druhým významným trendem je rozvoj služeb a aplikací do mobilních telefonů. Mobil již není jen o telefonování a SMS, stává se naším denním společníkem v mnoha ohledech, například nahrazuje navigaci. Tu letos Nokia nabídla pro mobily ke stažení bezplatně.

Smartphony jsou sice výrazně dražší než obyčejné telefony, jejich cena se u špičkových modelů pohybuje vysoko nad 10 tisíc, ale dají se pořídit slušné stroje i v ceně kolem 6000 Kč. "Lidé jsou ochotni zaplatit za mobilní telefon více peněz, pokud jim nabídne přidanou hodnotu," řekl Kasa.

Nokia stále na prvním místě v prodejnosti

Nokia je na českém trhu i celosvětově nejprodávanější značkou. Na záda mu funí Samsung, LG a dokonce i Apple. Ten sice prodává pouze dva modely (iPhone 3GS a iPhone 4) a za poměrně vysokou cenu, ale přesto dle posledních výsledků ze 3 čtvrtletí toku 2010 dosáhl na 4. příčku.

Prodej mobilních telefonů v Česku letos podle agentury Gartner vzroste o více než 300.000 na 3,76 milionu přístrojů. Takzvaných chytrých telefonů se má prodat asi půl milionu kusů.