Výstava, která probíhá až do konce roku, se nachází v hale č. 40 v holešovické tržnici. Na několika patrech si tam můžete prohlédnout, jak se vyvíjel svět videoher od roku 1960. Od těch nejstarších coin-upů až po nejmodernější konzole. A na drtivé většině z nich si můžete sami zahrát. Jde o cca 150 titulů.

I když je výstava putovní, nachází se v Praze i exkluzivní část, která nikde jinde ve světě k vidění nebyla. Jde o koutek věnovaný českým hrám a české videoherní historii. K vidění jsou tu staré výtisky časopisu Excalibur i materiály k hrám jako Mafia a Operace: Flashpoint.

Tip Blesk.cz: Zahrajte si simulátor mechu Steel Battalion pro první Xbox s obrovským ovladačem simulující kokpit

Videoherní výstava Game On
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Další část mapuje doby, kdy byly videohry ještě v plenkách. Zahrát si tu můžete třeba Pong. Většinu patra pokrývají coin-opy neboli nevýherní automaty. Na nich lze vyzkoušet i naprosté klasiky jako Asteroid nebo Dig Dug. K vyzkoušení jsou i hity z 90. let jako například bojovka Virtua Fighter.

Dále si lze vyzkoušet videorhy na počítačích a na mnoha konzolích. Od těch retro jako Famicon, SNES, PlayStation 1 přes ty novější jako Wii, Xbox 360 až po ty nejaktuálnější. Průřez to je hezký. Oceňujeme, že u multiplayerových Mario Kart her na SNES o Gamecube bylo přítomno více ovladačů. Handheldy jsou přítomny jen na ukázku.

Blesk.cz navštívil výstavu o prvním víkendu, kdy byla otevřena. Uvnitř tak bylo narváno až po střechu. To lze pochopit. Fronty samozřejmě časem opadnou, tím se nenechte odradit. Možnosti hry zahrát je super, ale jde spíš o možnost si je vyzkoušet. Ne je celé dohrát. Alespoň ne u většiny. A rozhodně ne u RPG.

Během naší návštěvy se o technickou stránku výstavy starali technici. U zlobícího PlayStationu se za chvíli objevil muž se šroubovákem, který otevřel vitrínu a konzoli během pár chvil opravil. Game On rozhodně stojí za návštěvu. Pokud máte rádi videohry, běžte se sami přesvědčit.

Oficiální stránky Game On

Fotogalerie
39 fotografií

Na výstavě nechybí ani sportovní koutek. Zahrát si v něm lze i nové NHL 18: