První díl nejznámější videoherní série se objevil na první konzoli PlayStation v roce 1996. O šest let později se dočkal remaku pro GameCube, který všem vytřel zrak svou vylepšenou grafikou, přinesl nové rudé a pekelně rychlé a nebezpečné zombie, dosud neviděné lokace a přítomnost obranných zbraní jako dýka nebo tázer.

A teď, o skoro dalších 13 let později, vychází tento remake na konzole nové i dosluhující generace. A stále má co říct, i když legrace tato hra rozhodně není. Je totiž zatraceně těžká. Obsahuje sice lehký režim s více bylinami a páskami do psacích strojů, ale kvůli hlavolamům a hledání cesty se stále jedná o obtížnou hru.

Přerostlý had je jedním z bossů.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hlavolamy jsou totiž tak zapeklité, že si nad nimi dlouho budete lámat šedou mozku kůrovou. Tady se nezapře inspirace klasickými klikacími adventurami. Toto je hra ze staré školy, která vám nedá nic zadarmo. Zahrát si navíc můžete za dva členy speciálního policejního týmu S.T.A.R.S. – Jill a Chrise, kteří sice procházejí stejnými lokacemi, ale mají jiný příběh a hra je lehce odlišná.

Klasický Resident Evil je vskutku hororová záležitost. Ne jako z nových dílů, kde na vás bafne dvakrát za hru monstrum a zbytek hry je prachobyčejná střílečka. Tady se budete bát jen při průchodu uličkou. Nemalou zásluhu na tom má i statická kamera, která je sice v některých úhlech problematická, ale nesmírně atmosferická.

Děsivá monstra na vás číhají za každým rohem. Utkáte se s nimi, budete si namáhat hlavu při souboujích s bossy i při řešení hádanek a budete se snažit odhalit spiknutí zlotřilé společnosti Umbrella. Příběh je podařený, postavy poutavé a monstra, ať už zombie, zmutovaní psi nebo jiní mutanti, jsou patřičně děsiví. Postavit se jim můžete s klasickým ovládáním i novou ovládací metodou ve stylu pozdějších dílů.

Grafika byla z 480p předělána na 1080p, což funguje v některých lokacích dobře, v jiných hůře. Tohle je klasický Resident Evil s renderovanými pozadími. A předělat rendery je poněkud těžší než polygony. Postavy tak vypadají k světu, pozadí je rozporuplné. Videa jsou rozmazaný blivajz, s těmi si nikdo práci ohledně předělání nedal.

Fotogalerie
14 fotografií
Resident Evil HD Remaster je horor ze staré školy, který stojí za to si znovu zahrát. Pokud jste s touto hrou ještě nepřišli do styku a nejste infikováni jejími kvalitami, nechte se klidně kousnout. Jen vás varujeme: zdolat ji není žádná legrace, ale těžká dřina i klidně na 30 hodin za obě postavy! Máte na to?

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:

Klasická Resident Evil hratelnost ze staré školy
Povedená předělávka včetně nového ovládání
Opravdový pocit strachu
Důmyslné hlavolamy
Dlouhá životnost

 

Minusy:

Některá rozmazaná pozadí
Pro mladší hráče velmi těžké

 

Infobox

Datum vydání:  20. leden 2015

Platformy: PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, PC

Cena: 549 Kč

Výrobce: Capcom

Vydavatel: Capcom

Distributor v ČR: Cenega

Jazyk: AJ