Video
Video se připravuje ...

Resident Evil Re:Verse - trailer Capcom

Dojmy z Beta verze Resident Evil Re:Verse dávaly tušit, že nepůjde o nic světoborného. Hra měla původně vyjít společně s Resident Evil Village v květnu loňského roku. Nakonec jsme se jí dočkali až letos na konci října zároveň s vydáním rozšířené edice osmého dílu Resident Evil Village Gold Edition. „Zdarma“ je pak ale pro všechny, kteří si pořídili jakoukoliv verzi osmého dílu. Tvůrci z tchajwanského studia NeoBards Entertainment prý potřebovali na vyladění hry čas navíc.

Co se změnilo od Bety?

Co za ten skoro rok a půl dělali, to vážně nevím. Resident Evil Re:Verse se totiž hraje stejně, matchmaking není doladěný a přibylo zatraceně málo obsahu. Ale hezky popořádku. Hra je kompetitivní online záležitostí z pohledu třetí osoby, v níž se utkává až šest hráčů v pětiminutových kláních. Kdo má na konci nejvíc bodů, vyhrává. Jedná se tedy o klasický deathmatch s pravidly všichni proti všem. Tento režim mají všichni rádi, takže určitě nic proti.

Problémem je, že jde o jediný herní mód v celé hře! Ve výběru postav najdeme v základu šest známých hrdinů a padouchů. Nechybí Chris ani Claire Redfieldovi, Jill Valentine, Leon S. Kennedy, Ada Wong či Hunk. Sedmou postavou, kterou přinesl bezplatný update, je Tundra. Kdo to je, ptáte se? Zařazení této vedlejší postavy z Resident Evil Village, která byla v Chrisově týmu, taky nechápu. Kde je třeba überpadouch Albert Wesker? Ale jak se říká: Darovanému koni na zuby nekoukej.

Zoufale málo obsahu

Cokoliv zdarma k na obsah chudému Resident Evil Re:Verse je fajn. Každá z postav má v základu dvě zbraně a v arénách může sebrat i speciální a velmi silné kousky jako raketomet, granátomet či elektrickou pušku. Tyhle superzbraně jsou však pouze na jedno použití a munici do nich nelze dobít. Všichni mají dvě aktivní schopnosti a jednu pasivní. Takový Chris vás může praštit pěstí svým exoskeletonem či se stát dočasně odolnějším a navíc silnějším, pokud jeho zdraví klesne.

Leon vás dokáže sejmout ze své ikonické otočky, na chvíli umí pálit ze dvou pistolí naráz a automaticky se sám ozdraví, když se blíží smrti. Všichni umí metat kotouly při úskocích, pro zdravení slouží klasické zelené byliny a za získané body si můžete pořídit mince, které slouží ke klasickým upgradům. Ranou pod pás je přítomnost prémiového battle passu, kde mohou ostatní hráči získat schopnosti, kostýmy a další věci za skutečné peníze. Na druhou stranu si to můžete vydřít silou a pílí.

Proměna v děsivá monstra

Tou nejlepší věcí, kterou hra nabízí, je možnost proměnit se v monstra. Při pobíhání po arénách lze najít a sbírat kapsule obávaného T-Viru. Když u sebe nebudete mít žádnou a zemřete, proměníte se automaticky v plesnivého tlouštíka Fat Molded ze sedmičky. Když se vám podaří sebrat jednu, po smrti se proměníte buďto v samotného otce rodiny Jacka Bakera ze stejného dílu nebo Huntera Gamma z trojky. Jestli se vám podaří posbírat dvě kapsule, stanete se obávaným Nemesis z trojky.

Druhou možností je Super Tyrant z dvojky, což je mezifáze Mr. X. Každé monstrum má pak dva speciální útoky. Hratelnost je až překvapivě dobrá. Dobrá ale znamená za tři. Resident Evil Re:Verse je prostě zábava na pár okamžiků, ale v dlouhodobém horizontu nemá moc co nabídnout. Už jenom výběr map. Jsou tu jenom tři, přičemž ta třetí přibyla až s bezplatným updatem. V základě byla dostupná jenom policejní stanice v Raccoon City, dům Bakerových a po updatu ještě rumunská vesnice.

Matchmaking má stále mouchy

Arény jsou malé, kompaktní a jejich design neurazí. Je jich ale málo. Jako ostatně všeho v Resident Evil Re:Verse. Hra nemá next-gen verzi. I pokud jste si pořídili Resident Evil Village pro PlayStation 5 nebo Xbox Series X/S, tuhle multiplayerovou taškařici budete hrát v PS4 a Xbox One verzích. Na druhou stranu potěší, že hra podporuje crossplay. PlayStation hráči tedy mohou hrát s majiteli Xbox konzolí i PCčkáři. Bohužel matchmaking není ani měsíc po vydání hry úplně stabilní.

Stávalo se mi, že hra nenašla protihráče, když jsem vypnul crossplay. Co se grafiky týče, není nic moc. A to i na poměry videohry pro minulou generaci konzolí. Ohyzdný komiksový filtr, který dělá z Resident Evil Re:Verse podstatně ošklivější podívanou, lze naštěstí vypnout. Zvuky jsou OK, hudba kopíruje (čtěte: vykrádá) známé melodie ze starších dílů v minimalistickém pojetí a jinak skoro neexistuje. Nic z toho vás ale nebude rušit. Těžko si představit, že u hry někdo stráví delší dobu.

Jakoby zdarma

Takže suma sumárum: pokud jste fandové nejslavnější série hororových videoher všech dob, máte rádi multiplayer a vlastníte Resident Evil Village, alespoň tuhle ptákovinu vyzkoušejte. Možná se vám na pár chvil zalíbí. Jinak se na ni můžete vybodnout. Ono zdarma k Village v tomto případě není zase tak úplně zdarma, protože si musíte koupit jinou hru. Na druhou stranu jde od Capcomu o hezké gesto. Takže berte, nebo nechte být. Ani jedna z možností váš herní život moc neovlivní.

Fotogalerie
75 fotografií

Hororová série Resident Evil přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 60 %

Plusy:
Na chvíli zábavná online akce
Známí hrdinové i příšery
Proměna v monstra
Dostanete to „zdarma“ k Resident Evil Village
Bezplatný dodatečný obsah
Crossplay
 
Minusy:
Je to upřímně kravina
Kriticky málo obsahu
Matchmaking zlobí
Nic moc grafika
 
Infobox
Datum vydání: 28. říjen 2022
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS5), Xbox One, PC
Doporučená cena: Zdarma k Resident Evil Village (Gold Edition)
Výrobce: NeoBards Entertainment
Vydavatel: Capcom
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry