Doktor House neustále peskuje své podřízené, neomaleně se chová k ředitelce nemocnice Cuddyové, s chutí porušuje jakékoliv předpisy a nesnáší ho každý, o koho jeho pohled jen na chvíli zavadí. Jak podobný je 'svému ' Houseovi jeho představitel Hugh Laurie (49)? Ve skutečnosti je výtečný sportovec, komik, hudebník, spisovatel, podle médií nejnadanější muž všech dob i obyčejný člověk bojující s depresí...

V roce 2006 byl prestižním magazínem Life vyhlášen nejvšestranněji nadaným mužem všech dob. O rok později mu britská královna Alžběta II. udělila Řád Britského impéria. Ale už mnoho let předtím si Hugh Laurie budoval sportovní kariéru. Tak jako jeho otec se věnoval veslování a na světovém šampionátu juniorů v roce 1977 získal 'bramborovou ' medaili. Když onemocněl infekční mononukleózou, vrcholový sport musel opustit. A to byl osudový krok. Začal se věnovat divadlu a brzy se dostal do televize.

Černá zmije

Se svým dlouholetým kamarádem Stephanem Fryem dostal nabídku podílet se na kultovním seriálu Černá zmije. Tady si v průběhu 80. a 90. let zahrál hned několik rolí, tou hlavní byl princ George. Do klipu ke svému nejslavnějšímu hitu Walking On Broken Glass si ho přizvala zpěvačka Annie Lennox. V té době už ale byla Hughova herecká kariéra rozběhnutá na plné obrátky. Televizi střídaly fi lmové role (Rozum a cit, 101 dalmatinů, Dívka z Ria, atd.). Přišla také epizodní role v populárním sitcomu Přátelé, která pootevřela Hughovi dveře do Ameriky.

Američan House

Aby získal roli ve svém osudovém seriálu, musel si osvojit americký přízvuk. To zvládl tak dokonale, že členové štábu, kteří Hugha neznali, byli přesvědčeni o tom, že je kovaným Američanem. Veřejnost zhlédla první sérii v roce 2004. Od té doby sbírá Hugh Laurie jednu prestižní cenu za druhou. A ocenit jej museli také producenti seriálu. Za každou epizodu Dr. House si Laurie připíše na účet 350 tisíc dolarů (asi 6 milionů korun).

Renesanční Hugh

Když zrovna nemusí hrát, rád utíká k hudbě nebo psaní knih. Už jeho prvotina Obchodník se smrtí, vtipný příběh s prvky detektivky, se stala bestsellerem (u nás vyjde tento měsíc) a Hugh teď připravuje scénář pro fi lmovou verzi své knížky. Jako hudebník dokáže zahrát hned na pět nástrojů: klavír, kytaru, bicí, harmoniku a saxofon. Jako zpěvák a hráč na klávesy působí v losangeleské rockové skupině Band From TV, jejíž členové jsou především herci z oblíbených televizních seriálů. Naopak soukromý život je pro Laurieho často jedním velkým peklem. Dlouhé roky totiž bojuje s těžkou klinickou depresí a bez pravidelných návštěv u terapeuta se neobejde.