V 60. letech přitom tato žena udávala módní trendy celému světu a po její extrémně štíhlé postavě šílely všechny dívky. Však se jí také říkalo »první světová anorektička«.

Ty doby jsou dávno pryč, Lesley Hornby alias Twiggy žije obyčejný život svobodné matky a na ulici si jí nikdo ani nevšimne. Sem tam poskytne rozhovor nějakému časopisu nebo zasedne v porotě TV soutěže.

Zrod kultu Twiggy: Tak svět ženy neznal!

„Byla jsem kost a kůže,“ tvrdila o sobě Twiggy a přesně tak vystihla tajemství svého úspěchu. Rodiče z ní neměli radost, protože byla tak vyzáblá, že to vypadalo, jako by jí nedali najíst. Ale podle lékařů měla jen rychlejší metabolismus.

V roce 1966 Leslie Hornby, jak znělo občanské jméno Twiggy, chodila s kadeřníkem Nigelem a přes něj se dostala k reportérce Deirdre McSharry. Ta se už postarala o to, aby její fotky znali všichni.

Plaché kotě

V té době ještě všichni obdivovali plné křivky francouzské filmové hvězdy Brigitte Bardot. A do toho přišla Twiggy s vyloženě chlapeckými proporcemi! Při svých 168 centimetrech výšky vážila pouhých 41 kg, neměla žádná prsa ani boky. Zato se pyšnila mimořádně výraznými řasami kolem velkých, plachých a nepřehlédnutelně nalíčených očí. Když nasadila svůj výraz vystrašeného kotěte, šílenství mohlo začít.

Vylétla vzhůru jako kometa a stejně jako The Beatles pobláznila celou planetu.