1. místo: Michael Jackson (†50)

Král i v nebi - 3,5 miliardy korun

Jackson, který zemřel před třemi roky na předávkování uklidňujícím prostředkem Propofol, loni vydělal 3,5 miliardy korun, tedy víc, než kdokoli z žijících muzikantů! Toto vítězství je ovšem ironie osudu. Zpěvák sice už za života inkasoval fantastické peníze, také byl však mistrem světa v jejich rozhazování. Když zemřel, zůstaly po něm velké dluhy. Ty však dokázaly obrovské posmrtné honoráře a mimořádně úspěšné aukce jeho majetku hravě splatit.

Jacksonovy peníze putují na konta jeho tří dětí a jejich babičky, Jacksonovy matky Katherine (81). Maminky jeho potomků víceméně ostrouhaly. Jak zdravotní sestra Debbie Rowe, která je matkou Prince (15) a Paris (14), tak i matka nejmladšího Michaelova syna Blanketa (10), byly jen najaty, aby extravagantnímu zpěvákovy děti »vyrobily«. Trochu sporné je ostatně i Michaelovo otcovství – třeba bývalý Jacksonův bodyguard Matt Fiddes (32) tvrdí, že skutečným otcem nejmladšího syna Blanketa je on. Paní Katherine to však odmítá.

2. místo: Elvis Presley (†42)

Užívá si tajně své peníze? - 1,1 miliardy Kč

Přestože odborníci o smrti rokenrolového krále na drogy a infarkt nepochybují, pokud by žil, neměl by se špatně. Čtyřiatřicet let od ohlášení jeho skonu vydělal 1,1 miliardy korun.

Kromě tantiém se na ziscích podílí i prodej suvenýrů a vstupné z Gracelandu, bývalého Presleyova sídla. Elvisových peněz si užívá především jeho dcera Lisa Marie Presley (44).

3. místo: Marilyn Monroe (†32)

Bohatá sexbomba - 551 milionů Kč

Největší sexbomba 20. století sice spáchala sebevraždu (či byla zavražděna) už před padesáti lety, přesto její dědicové ještě loni vydělali 27 milionů dolarů. Radují se z nich víceméně cizí lidé, Marilyn děti neměla.

4. místo: Charles M. Schultz (†78)

Bígl šikovného kreslíře - 511 milionů Kč

Kresleného bígla Snoopyho milují děti i dospělí v celém světě, stejně jako asi osmiletého Charlie Browna, malého majitele tohoto nejslavnějšího komiksového psa. Kreslené příběhy této dvojice vycházely od roku 1950 po celém světě ve 2600 novinách si je četlo 355 milionů čtenářů!

Poslední příběh vyšel 13. února 2000. Tehdy totiž zemřel jejich autor Charles M. Schultz. Charlie se Snoopym a dalšími postavičkami ovšem vydělávají dál – loni dědicové inkasovali 25 milionů dolarů, tedy cca 511 milionů korun.

5. místo: Elizabeth Taylor (†79)

Renta po Kleopatře - 245 milionů Kč

Parádní rentu po mamince Elizabeth Taylor asi budou mít její syn Michael (61) a dcera Elizabeth Frances (55). Napovídá tomu fakt, že už za první rok po její smrti činily honoráře cca 245 milionů Kč.

Fotogalerie
7 fotografií


Einstein vynáší 204 milionů Kč!

Miliony narůstající na kontech dědiců dokáže zajistit i věda. Například Albert Einstein (†76) loni vydělal cca 204 milionů korun! Jeho jméno se stalo v celém světě synonymem génia, což se dá využít třeba i v reklamě na pizzu.

Karel Svoboda (†68) Zajistil všechny děti i manželku Vendulu

- 180 milionů Kč

Největším posmrtným milionářem v českém showbyznysu je zřejmě skladatel Karel Svoboda. Po své sebevraždě před více než pěti lety vydělal přes 180 milionů korun.

2 milionů získala Vendula, syn Petr (30) a dcera Jana (41) po 52 miliónech. Jakubovi (5) připadlo kolem 48 milionů.

Slavní "žijí" o 70 let déle

Víte, že umělci "žijí" většinou o sedmdesát let déle než my? Právě tak dlouho po smrti totiž trvají ve většině zemí autorská práva! A tak tvůrci – k radosti dědiců – vydělávají i po smrti.