Jen za první promítací víkend utržil kreslený film »Hledá se Dory« v amerických kinech v přepočtu 3,2 miliardy Kč, čímž mocně pokořil devět let starý rekord filmu »Shrek třetí«, který činil v přepočtu 2,9 miliardy Kč.

Volné pokračování trháku »Hledá se Nemo« z roku 2003 se tak stalo animovaným filmem s nejúspěšnějším vstupem do kin. V celkovém americkém žebříčku pak »Hledá se Dory« zaujímá krásné 19. místo! Historicky jde ovšem o druhý nejlepší debut v měsíci červnu!

Dory ale samozřejmě nesklízí úspěchy jen v USA – za hranicemi své »rodné« země vydělala modrá rybička jen za první promítací víkend další 1,2 miliardy Kč! V České republice utržila od 78 325 návštěvníků přes 11 milionů Kč.

TOP 10 českých filmů podle tržeb za premiérový víkend
Autor: Foto: ©2016 Disney/Pixar

Přestože fanoušci 13 let starého »originálu« mohli mít strach, že Dory bude jen slabým odvarem filmu »Hledá se Nemo«, zklamaní zjevně nejsou. Vychvalují zejména provedení, některé speciální efekty autoři v roce 2003 zkrátka ještě neuměli. Oranžovo-bílý předchůdce za svůj první víkend vydělal v USA »jen« 1,7 miliardy Kč...

TOP 5 filmů podle tržeb v Česku za premiérový víkend
Autor: Foto: ©2016 Disney/Pixar

Vyhubí to bodloky?

Film boduje a poptávka roste. Po čem? No přece po těch modrých rybičkách! Stejně jako před 13 lety chtělo každé děcko do akvárka svého Nema, tedy oranžovo-bílo-černého klauna očkatého, teď pro změnu touží po modré Dory, což je jinak bodlok pestrý.

„Rozmnožovat bodloky v zajetí je nesmírně těžké, takže většinu jich bude třeba nalovit ve volné přírodě. A to do sítí, což odnesou korálové útesy, v jejichž blízkosti žijí,“ varuje Alastair Harborne z univerzity na Floridě.

Možná by bylo dobré vědět, že bodlok je (na rozdíl od 3x menšího klauna) ryba skoro 30 cm velká, nehodí se tedy do sklenice! Potřebuje slanou vodu, na svou obranu má navíc jako břitvu ostrý trn, skrz který vylučuje jedovatý sliz! A není ani nejlevnější – rybka může stát až 3500 korun!

Fotogalerie
21 fotografií