Zatímco vloni byla hlavní hvězdou Plesu v Opeře francouzská herečka Michele Mercierová, letos bude sobotnímu plesu kralovat kambodžská princezna Norodom Arunrasmyová (55). Je sestrou krále, který vystudoval v Praze od základní školy po AMU. Má pět dětí a do Prahy přijela bez manžela.

Blesk se jí zeptal:

Je to vaše první návštěva Prahy?

„Jsem tu už potřetí.“

Král zde studoval. Doporučil vám některá místa?

„Bratr mi doporučil paní Renatu Sabongui, která mě vodí po zajímavých místech. Moc si jich ale prohlédnout nestihnu. Odlétám v neděli.“

Jste patronkou Plesu v Opeře. Co si obléknete?

„Budu mít kambodžské tradiční černé hedvábné šaty se zlatým vyšíváním.“

Máte zahajovat ples tancem s Vlastimilem Harapesem…

„Pan Harapes mě zavede na parket a provede. Z protokolárních důvodů totiž tančit nemohu.“

Proč princezna netančí?

Z jakého důvodu nemůže kambodžská princezna na plese zatančit, i když ji doprovází taková taneční legenda jako je Vlastimil Harapes? Kambodžský protokol nepovoluje tančit ženám a dívkám na veřejnosti. A to ani při takových událostech jako jsou svatby!

Co spojuje kambodžského krále s Českou republikou

Kambodžský král se do Československa dostal po tom, co jeho rodiče rozeslali žádost o zprostředkování tanečního vzdělání pro malého prince. Kladně odpovědělo pouze československé velvyslanectví v Paříži. Do Prahy přijel jako devítiletý. Chodil do základní školy v Mikulandské ulici. Pokračoval na konzervatoř a vystudoval balet na AMU. V tehdejším Československu pobýval v letech 1962 až 1975. I po tak dlouhé době ale jeho sestra říká:"Česká republika má v jeho srdci stále velké místo."

BLESK.CZ PLES V OPEŘE PRO VÁS SLEDUJE. TĚŠTE SE NA ČLÁNKY ZE ZÁKULISÍ, MÓDNÍ POLICII A EXKLUZIVNÍ VIDEA Z NEJPRESTIŽNĚJŠÍHO PLESU SEZÓNY. SLEDUJTE BLESK.CZ.

806729:gallery:true:trueTereza Maxová: Tančit nemá s kým

Na Ples v Opeře se letos chystala také modelka Tereza Maxová, která tentokrát bude ve Státní opeře sama. „Partner mě nemůže doprovodit, protože musí vyřídit nějaké pracovní záležitosti, zůstal v Monaku a hlídá děti,“ svěřila se Blesku Maxová, která si doprovod najde až na Plese v Opeře.

„Kdo mě vyzve, tak s tím půjdu tančit,“ smála se modelka, která ve speciálně ušitých šatech pro tuto příležitost od Kláry Nademlýnské bude nepřehlédnutelná.

A co víc. Tereza je zdatná tanečnice a v poslední době ke svému tanečnímu umění přidala i balet. „Baletky jsem vždycky obdivovala a chtěla jsem to vyzkoušet, ale jsem teprve v začátcích. Chtěla bych se vypracovat alespoň tak, abych zvládla provaz,“ přiznala modelka na páteční tiskové konferenci, kde obdivovala umění kambodžských tanečnic.

Fotogalerie
2 fotografie