Za „lajk“ šla bych světa kraj
Kdo si představuje, že dívky nutí svlékat se palčivá erotická touha, je vedle jak ta jedle. Většina aktérek sice, touží, ale po lajku, po pochvalném komentáři, po tom, aby se na sociální síti prosadila a zařadila se mezi „leadry“ když ne celého Facebooku, tak aspoň kruhu třídních krásek.  Obdiv opačného pohlaví samozřejmě také těší, ale „muck, muck, čarokrásná,“ to píšou většinou kamarádky.

Reklama, film a tisk navíc posunul hranice přijatelného pořádně daleko a fotit a zveřejňovat je dnes tak snadné.  Před třiceti lety se takhle dívky nakrucovaly jen před zrcadlem, dnes se o své fotky podělí s celým světem.  V bezpečí domova se to totiž jeví úplně jinak, než pokud by v podobném výstředním ohozu a vymalování měly vyjít na ulici. Na internetu je to pořád hra… hra s ohněm, ale to si mnohé (i mnozí) neuvědomují.

Pohádkový svět Sítě
Stejně jako dospělí nepovažuji virtuální flirt za nevěru, nepovažují nedospělí virtuální striptýz za nic zavrženíhodného a jsou schopni jít mnohem dál, než původně zamýšleli, pochvalné komentáře je utvrdí v názoru, že to, co dělají je správné a obdivuhodné.  Jistě, je to neopatrné a otevírají svou „obranu“ víc, než si vůbec dokážou představit, ale to bohužel k dětství a dospívání patří. Problémem je, že pro část rodičů není svět internetu tak přirozeným prostředím jako pro jejich děti a tak se buď neodůvodněně hroutí, nebo jsou zas příliš lehkomyslní.   

Jaká matka, taká Katka
… takže se, matky, koukejte naučit pohybovat na sociálních sítích. Je jasné, že profil svého dítěte většinou neodhalíte, když nebude chtít, protože místo Vendulky Smutné bude mít nejspíš nick Amanda Doe, nebo Vanda von Graff, nebo třeba Berušenka, ovšem pokud nebudete při debatě působit zcela mimo, je mnohem pravděpodobnější, že se vám dítě se svými internetovými problémy svěří.

Zákazy nepomáhají, děti se na internet mohou dostat v podstatě všude, a odeslat našpulenou „selfie“ je dílem vteřiny.  A co s tím naděláme my, rodiče? No, pokud jsme schopní naučit dítě nelézt pod auto, tak je pravděpodobné, že ty sexy pózy na netu taky zvládneme.

A co na to psycholog?
„V ordinacích i doma se konflikty kvůli internetu často řeší mezi rodiči a dětmi i mezi partnery. Technologie se vyvíjejí tak rychle, že se ještě nestačila zažít pravidla, která bychom měli pod kůží. A přicházejí další technologické zvraty, google brýle posunou hranici ztráty soukromí zas o kus dál.  Pokrok nezastavíme, ale pokud ho chceme přežít ve zdraví, je třeba vzít rozum do hrsti a uvědomit si, že  jsou věci, které je opravdu lepší nechat si pro sebe.