„Neměla jsem ho ráda a nestydím se za to. Byl to podivín, ochlasta, který ničil všechny kolem sebe,“ prohlásila Moučková a dodala: „Kdyby Martin nepil, nikdy by neměl odvahu se zastřelit.“

Když nastoupila do Svobodné Evropy, Štěpánek ji jako hlasatel zpráv zaučoval. „To mu neupírám. Potom to bylo ale opačně. Chlastal i v práci, a když měl službu a měl v přímém přenosu hlásit, alkohol ho sklátil na zem. Musela jsem ho potom zastupovat,“ popisuje Moučková. „Kolikrát se opil tak, že jsem ho z rozhlasu musela tahat domů. Strašně mně bylo líto jeho manželky Jarky, která s ním v Evropě také pracovala,“ svěřuje se Moučková.

Svým pitím týral manželku

Štěpánek prý manželku svým opilectvím doslova týral. „Ona mu ty flašky brala a on ji za to nenáviděl a mluvil o ní hnusně,“ pokračuje Moučková. „To jsem na něho vždycky dostala hroznej vztek. On to úplně obracel. Ona to nemohla vydržet s ním, a přesto se mu snažila pomoct,“ komentuje Moučková s tím, že po pistoli Štěpánek musel ruku určitě vztáhnout jen v obrovském opilectví. „On byl dost chytrej, za střízliva by to nikdy neudělal,“ míní Moučková.

„Podívejte, mně byl sympatický jako emigrant, že nekonvenoval se systémem, na rozdíl od jeho bratra Petra. Nicméně, ten Petr byl a je dodnes lidský, ale Martin se pěkně nechoval. A nestydím se za to, co říkám,“ zdůrazňuje Moučková. „Je mi moc líto jeho manželky, dcery Josefínky i syna Honzy. Milovali ho a on se jim takhle strašně odvděčil. Vždyť on je duševně zmrzačil už navěky. To, že byl nemocný, s tím nesouvisí. Jemu se ulevilo, oni ale budou trpět do konce života,“ skončila Moučková.

Fotogalerie
2 fotografie