Kolem měl i svoje kamarády a hlavně oblíbené hospody. I ty se ale podepsaly na jeho zdraví. Cirhózu jater měl podle kamarádů už v tom nejhorším stadiu.

„Martin pil dnes a denně. Do práce chodil dokonce se stříbrnou čutorkou v kůži. Měl v ní vodku a upíjel z ní i po cestě v tramvaji,“ vzpomíná hercův kolega ze sídla Svobodné Evropy v Dykově ulici. Tam herec pracoval s Lídou Rakušanovou, Kamilou Moučkovou či

„Martina znám už ze Svobodné Evropy z Mnichova, kde jsme se dali dohromady jako emigranti. Je to velká rána. On byl ale moc nemocný a možná chtěl z tohoto světa odejít důstojněji nežli postupným a bolestným odcházením. Jen mi není jasné, proč se nezastřelil někde v lese a musel tuhle hrůzu provést doma. Tohle Tvrznici neměl dělat,“ řekla Blesku Přenosilová s tím, že Štěpánek byl vášnivý nimrod a zbraně miloval. „Chodil pravidelně na střelnice,“ doplňuje Přenosilová.

Té si Martin už před lety postěžoval, že má rakovinu krku. „Také mu ten krk operovali,“ potvrzuje Yvonne, která ve Štěpánkovi ztratila velkého kamaráda.

Chtěl si o sobě rozhodnout sám

„Martin si chtěl o sobě rozhodnout sám,“ řekl Blesku Václav Postránecký. Prezident Herecké asociace se domnívá, že herci došly životní síly. „Nemůžeme vědět, o čem Martin v posledních chvílích přemýšlel, co cítil. On se nikdy příliš nesvěřoval. I když jsme věděli, co ho trápí, on se o tom nebavil,“ dodal Postránecký.

 

Fotogalerie
1 fotografie