Nesvadbová minulý týden u plotny soutěžila s herečkami Jitkou Smutnou, Valerií Zawadskou a jejich kolegou Ivanem Vyskočilem. Začínala jako první z týmu a soupeře hostila ve svém domě v Měchenicích spolu s dcerou Bibianou, jíž nazývá krásnou zkratkou Bi.

Bi s ní pokrmy připravovala, Bi s ní seděla u stolu nejen doma, ale i na návštěvě u paní Smutné, která následovně vařila. Poté odjela na tábor.

Faktem je, že přítomnost Bi byla nestandardní, stejně jako způsob kultivovaného vyjadřování, dospělého člověka hodné poznámky, které u devítileté holčičky řadu lidí fascinovaly a zároveň na ně působily bizarně. Zkrátka provokovaly k polemice. Podobně jako odmítání masa, jež spolu s maminkou nesnáší. Ostatně ani její soutěžící matka Bára pozornosti neunikla, stala se svými reakcemi tématem diskuzí.

Nebyla sama, předmětem článků, jež na prázdninové Prostřeno reagovaly, jeho pikantnosti dopředu anoncovaly, se stalo i soukromí Jitky Smutné a ušetřena nebyla ani Valerie Zawadská. Bára Nesvadbová ale na tomto poli vedla, což nesla dosti bolestně. Přestože kdysi pikantnosti kořenily její vstup na společenskou scénu. Dodaly jí na popularitě kontroverzní osobnosti, jež v té době patřila spolu s Michalem Vieweghem k nejčtenějším českým autorům.

Nejspíš Bára Nesvadbová postupujícím věkem dospěla, zkušenosti a zejména mateřství ji změnily. Přesto bych nečekala, že se z rekcí diváků, čtenářských ohlasů na články v médiích složí. Zejména proto, že poškodily pověst matky a především se dotkly dcery Bi.

„Františko, to jsi nemusela, Bi je přece dítě,“ napsala mi Bára SMS poté, co vyšel můj komentář „VIP Prostřeno naservírovalo geniální dítě“, na Blesk cz.

„Tvá Bibi je krásná inteligentní holčička, která kopíruje svou mámu. Vyjadřuje se jinak než její vrstevníci, na obrazovce určitě. V Prostřeno působila leckdy bizarně. Proč jsi ji tedy před kameru sakra tahala...,“ odpověděla jsem v textovce. A Bára (mimo jiné) reagovala: „Víš, ani v patě by mě nenapadlo, že to takhle dopadne. Bi se mnou běžně vaří, nemám chůvy, jsme prostě spolu. A tak jsem ji nevědomky předhodila lvům….“

Báru znám, vím, že ve své složité přímočarosti leckdy budí dojem pozéra. Pozérstvím se může jevit i to, že nejí maso, neboť miluje zvířata. Ale ona je stejně citlivá i k handicapovaným lidem, jimž pomáhá. Jen o své charitě nemluví. Ta měla být i důvod, proč do kulinářského klání VIP šla. Vyzvala jsem jí tedy k rozhovoru, aby v něm řekla své. Dostala prostor k vyjádření. Ulevila si. Myslím, že je to férové.

Fotogalerie
11 fotografií

Proč jsi vlastně do Prostřeno šla? Říkáš, že motivem byla výhra zájezdu pro postiženého devítiletého Davida a jeho mámu k moři. Ale nemohla jsi přece vědět, že vyhraješ. I tohle nahrává dojmu jisté stylizace, i když o tvé dobročinnosti nepochybuji...

"Primárně jsem si to chtěla vyzkoušet. Vařím krátce, jen dva roky, od doby, kdy jsem s přítelem Lukášem. On totiž moc rád jí. A čím víc vařím, tím víc mne to ba. A dělám i maso. Vážně. Zprvu jsem řezníka na Smíchově svými otázkami děsila, ale dneska už zvládnu i hovězí podle Emanuela. Když jsem zjistila, že můžu vyhrát zájezd a na kameru se ptali, s kým pojedu, tak mne automaticky napadl David. Jeho léčba je hodně drahá a já zatím pro něj dělala jen jednu akci Pomáhejme pohybem. Teď chystáme s kamarádkou Slet princezen. A když už si na charitu narazila: Já se o ní nebavím, nedávám na odiv, že spolupracuji s nadací Etincelle, s ústavem Zahrada na Kladně a s Helppesákama..."

Ivan Vyskočil, který zvítězil, se prý nechal slyšet, že výhru handicapovanému Davidovi věnuje. A posléze měl údajně změnit názor. Prohlásit, že si moře raději užije se svou mladičkou partnerkou. Alespoň tak se to šušká v kuloárech.

"Myslím, že je věcí každého, jak naloží s výhrou. Lidé ze štábu říkali, že účinkující chtějí Davidovi zájezd také dát. Neměla jsem důvod, tomu neveřit. Naše večery nebyly žádné zápasy gladiátorů, naopak, moc dobře jsme se bavili. Těším se, že půjdu v září na Jitku do divadla na Saturnina, že si Valérie přijede pro levanduli....A Ivan? Ten je skvělý kuchař a zábavný společník. Vařil z nás nejlíp."

V telefonním rozhovoru, v němž jsem tě vybídla k rozhovoru, jsi byla razantnější. Teď mi z otázky diplomaticky utíkáš.

"Já se o tom nechci vyjadřovat a taky nemůžu nikomu nic podsouvat. Možná, když zavoláš ostatním soutěžícím, budou vidět situaci objektivněji. I když, psala jsem si s Jitkou a je z celé situace také velmi nešťastná a zaskočená."

Ne, ten rozhovor vedu s tebou. Chci vědět, jak věc cítíš ty. Mimochodem, honorář za účinkování v reality show Prostřeno čítá čtyřicet tisíc. Což je suma, která by Davidovi na zmiňovaný výlet k moři stačila. Bez ohledu na rozhodnutí pana Vyskočila… I o tom se čtenáři v diskuzích k VIP Prostřeno zmiňují.

"No, jasně, David také k moři pojede! Už jsem to zařídila. Bylo by hloupé, nechat ho se na něco těšit a pak to nesplnit. Ozvalo se i hodně lidí, kteří mu chtějí pomoct,. A pak je tady jeho léčba, probíhá na Slovensku v ústavu Adeli. Skvěle pokračuje, on se hodně snaží a vždy udělá velké pokroky. Zesílily mu ruce i nohy, je jistější v pohybu, věřím, že jednou zvládne berličky. Moc bych mu to přála. Tak kdyby se někomu dalšímu chtělo, jeho máma bude jistě za každý příspěvek moc šťastná. A on také."

Nejsi mediálně nezkušená. Musíš přece vědět, jak se v reality show se skutečností díky střihu pracuje. Přesto jsi byla šokovaná výsledkem odvysílaným v éteru….

"Hodně si vyčítám, že jsem se nepodívala na předešlé díly a následné ohlasy v tisku. Myslela jsem, že je to veselé vaření, něco jako skvělý pořad Emanuela Riddi. Například mé vegetariánství. Já předem hlásila, že nejím maso. Bylo od produkce hodně nefér, že to neřekla ostatním. Zato jsem skoro po všech dojedla kozí sýr..."

To ti moc platné v celkovém dojmu příliš nebylo. Ženská, která by nejradši měla u večeře jako hlavní chod meloun, působí v kulinářském pořadu, kde se poživačnost předpokládá, dosti podivně.

"Myslím, že si umím jídlo vychutnat. A někdy mám žravé a někdy nežravé dny. Víš, já mám teď pocit beztíže, že nic nevím, že všechno co řeknu, lidi špatně pochopí… Ale jisté je, že do pořadu se vždycky hodí jeden, který má působit bizarně."

To, že jsi řekla přítelkyni pana Vyskočila, že má odstáté uši, ti nikdo neodpáře. To v entrée návštěvy na obrazovce prostě zaznělo. Prohlášení, že tě matka - a vnučku Bibi rovněž - doma bije, zřejmě ne každý jako humor v rámci konverzace u večeře pochopil. Každopádně tahle vsuvka posloužila coby pikantní upoutávka pořadu. Bez ohledu na to, že může kredit tvé mámy, u lidí bez smyslu pro nadsázku, poškodit. To se ostatně asi stalo, alespoň podle tvého vyjádření pro server Super cz.

"Bylo to, bohužel, vytrženo z kontextu. Všechny ženský v naší rodině, kromě mé krásné tety, mají odstáté uši. Hodně. Takže když řeknu někomu, že má odstáté uši a pak dodám, vám to sluší, máte elfí profil, beru to jako vtip a ne důvod k jakýmkoli komplexům. Já mám totiž uši mnohem odstátější.A k tomu nešťastnému bití – bavili jsme se o vztazích v rodině, o projevech náklonnosti a já popsala, jak to u nás doma chodí – máma má ve zvyku nás praštit po zádech a dát nám pusu, což má po svém otci."

A teď tvá Bi. To kvůli ní, respektive kvůli komentářům na ni, jsi se hlavně zhroutila. Proč se vlastně divíš, když lidé konstatují, že je přemoudřelá? To její inteligenci a půvab neumenšuje, jen její vyjadřování, chování činí poněkud bizarní. Fascinující, vymykající se standardu. Alespoň tak na obrazovce působila. Vím, že je těžké být jako máma nesoudná. Nicméně, proč jsi ji před kamery brala?

"Zhroutila je silné slovo. Musím chodit do práce, nemůžu celé dny v koutě brečet. Ale chvíli jsem byla hodně špatná. Mrzelo mě to. Strašně moc. Bi není nijak geniální. Je to normální devítiletá holka. Nedělám z ní elitní dítě. Chodí na normální státní školu. Ona jen chtěla vyhovět. Nic víc. Když jsme vařily doma, bylo přirozené, že tam je. Ona se mnou často vaří, hodně by se litovala, kdybych jí neřekla, ať mi pomůže. Braly jsme to jako zábavu. Chyba velká byla, že šla i k Jitce. Ta ji ale pozvala! Když jsem šla takzvaně hodnotit, Bi zůstala s druhým štábem. On s ní bez mého vědomí natočil rozhovor. A já pak na to nevěřícně zírala v televizi. Věřte, že i když odpovíte, „jo, bylo to dobrý“, tak oni vás opraví ať odpovídáte celou větou. A Bi jen poslechla. Přičemž o jejím samostatném vystupování na obrazovce nebyla nikdy řeč!"

Ale když seděla u tabule, teď myslím i u vás doma, zúčastnila se konverzace, tak na obrazovce zkrátka vystupovala. I když chápu, že jsi jí měla pod dohledem, mohla situaci korigovat, jemně zasáhnout.

"Věř tomu, že na place vypadalo všechno jinak. Přirozeně, mile, nevinně. Proto jsem z panoptika, které Prostřeno způsobilo, tak nešťastná. Bezmocná. Cítím se za Bi a mámu poškozená. Bi je dítě a dětsky vnímá i vegetariánství. Myslí si, že je vegetariánka, protože má ráda zvířata. Ale přitom sní řízek i svoji vysočinu s rohlíkem. Ale to pro ní nejsou zvířátka. Už to přece dosvědčuje, že není přemoudřelá, problém dospělácky neřeší. Takový přístup je přece v jejím věku normální."

V telefonu jsi takhle diplomaticky nemluvila. Své emoce tolik nekrotila. Proč jsi najednou u zdi? Přešel tě vztek, chuť uvést věci na pravou míru?

"Emoce se uklidnily a já váhám, zda je vůbec dobré téma zase probírat. Jsem unavená, nemám na to energii a vůbec si nejsem jistá, zda mě čtenáři pochopí."

P.S.

Myslela jsem, že pointa bude jiná. Drsnější, neoblomnější. Tak alespoň uvádím reakci Báry, kde v čtenářské diskuzi na Blesk.cz bezprostředně reagovala na jeden z článků o ní, Bibi a VIP Prostřeno: „Hezké ráno. S Bibianou jsme chtěly dát zájezd klukovi po mozkové obrně, skutečně jsme se snažily a rozhodně jsem nikoho nechtěla urazit. To, že Prima vydává články na bulvár vystříhané, bez vtipu a úvodu je strašně nefér a zlé. A uši mam odstávající mnohem víc a i ve svých skoro čtyřiceti se tomu směju, což se smála i Ivanova dívka. Ju a o zvraceni z polévky také nikdy nepadlo ani slovo. Valerie si k nám jede pro levandule a je skoro přítelkyně.