Britská oscarová herečka Helen Mirren, která při zahájení 47. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech převzala Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, měla dnes před odjezdem z Varů poslední úkol. Odpoledne uvedla ve Velkém sále Thermalu psychologické drama Za zavřenými dveřmi (The Door), ve kterém ztvárnila hlavní roli. Doprovodil ji režisér István Szabó i oba producenti.

 "Jde o snímek umělecký, který byl pro mě jedním z nejtěžších. Celou dobu jsem v něm totiž byla nahá - nemyslím fyzicky, ale v obličeji, emocionálně," řekla herečka divákům.

Spolupracovala s vynikající německou herečkou Martinou Gedeckovou a se spoustou maďarských herců, kteří, kdyby uměli anglicky, budou podle ní mezinárodními hvězdami. Menší roli ve snímku natočeném podle novely Magdy Szabóové ztvárnil Jiří Menzel.

"Strávil jsem tu báječné dny," řekl oscarový filmař Szabó, který vloni předsedal mezinárodní porotě. Svůj snímek označil za jednoduchý, založený na lidských tvářích. "Ne namalovaných, ale živých, jež se mění a proměňují je emoce, které přecházejí od lásky k žárlivosti. Každá z nich někomu patří a je to vždycky herec. Proto bych chtěl vyjádřit svou obrovskou lásku k nim," dodal Szabó.
   

Fotogalerie
6 fotografií