„Jiří tehdy přijel z natáčení filmu Tlumočník z Košic, kde také režíroval operu Falstaff,“ prozradila Blesku scenáristka projektu České televize Ten okamžik Tereza Brdečková (61). Byla také jednou z posledních, kdo loni v listopadu viděl režiséra ještě na nohou. Po příjezdu domů Menzel zkolaboval a byl převezen sanitkou do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích, kde podstoupil několikahodinovu operaci. Jeho mozek totiž napadl zákeřný meningokok. Oscarový režisér se dodnes léčí a momentálně pobývá už ve čtvrtém zdravotnickém zařízení.

V dokumentu, který rekonstruuje fotografie z prvního dne okupace 21. srpna 1968, Menzel ale ještě běhá. Ani bolest a únavu, na které si už stěžoval, na sobě nedal znát. „Strašně si to natáčení užil, i když ho bolela noha. Strávili jsme s ním půl dne a skutečně jsme tam měli celou sovětskou armádu – asi dvacet vojáků, zbraně a přesně to auto, které měl, i davy kolemjdoucích,“ zavzpomínala Brdečková, která s režisérem po padesáti letech rekonstruovala příběh jeho fotky z náměstí Republiky, kterou v roce 1968 pořídil náhodný kolemjdoucí Jan Kočiš.

Menzel jel tehdy autem z Letné do centra Prahy. „Udělali rojnici, a kdybych nezastavil, někoho bych přejel. Musel jsem vystoupit, byli zuřiví,“ vyprávěl Menzel s tím, že neměl strach, ale vztek. Navíc nevěděl, že mu někdo polepil zadní část auta. Proto ho také zastavili vojáci. „Všude se tehdy psalo – táhněte domů! A i on měl na automobilu také nějaký nápis, v azbuce, a Rusáci, jak se tehdy říkalo, to brali jako provokaci. Navíc měli pocit, že takové super auto určitě veze nějaké zbraně,“ doplnil režisér pětidílného dokumentárního cyklu Zdeněk Tyc (62). Díl věnovaný okupačnímu příběhu Jiřího Menzela můžete vidět dnes v 17:25 na ČT2.

Unikátní dokument ČT Ten okamžik oživuje i fotografie zcela obyčejných lidí. Přefotit režisérovu vzpomínku patřilo ale k těm nejobtížnějším. „Byli jsme nuceni k improvizaci. Zastavili jsme dopravu na několik minut, která se zasekla až na Letné,“ prozradil fotograf dokumentu Jiří Zykmund (43).

Fotogalerie
30 fotografií