Po operaci rakoviny hrtanu, ztrátě hlasu a následném krachu manželství s krásnou dýdžejkou Andreou (30) herec a bývalý dabér utápěl žal v alkoholu a zaobíral se myšlenkami na sebevraždu. Cimický mu proto ihned předepsal antidepresiva. „Už zabírají, ale jeho tíživou situaci samozřejmě nevyřeší. Ty prášky jsou pouze pomocníci v jeho těžkém boji,“ připomíná psychiatr.

Pacientovi přitom kladl na srdce, že na psychofarmaka si nesmí alkoholu ani líznout! „Pokud ke mně pacient nepřijde namol a řekne mi do očí, že nepije, nemám důvod mu nevěřit,“ vysvětluje psychiatr. A Pomeje se mu prý na kontrolách zapřísahá, že abstinuje. „Doktor musí svému pacientovi věřit, jinak je to nanic. No a pokud Jirka nemluví pravdu, je sám proti sobě,“ říká Cimický.

Herci předepisuje léky vždy na měsíc. „Až po delší době, když je léčba účinná, se antidepresiva předepisují na dva či tři měsíce. Nikdy ne ale na delší dobu. Kontroly jsou nutné,“ vysvětluje psychiatr, který s Jiřím probírá všechna jeho trápení.

Svědectví kamaráda: Přežívá na polévce…

To, že se Pomeje v depresích přímo koupe, potvrzuje i jeho kamarád Pavel Pásek (40). „Voláme si obden, dvakrát do týdne se vidíme, beru ho na chatu na Sázavu. Není to ale ten Pomík, kterého znám,“ říká filmový producent, jemuž se herec rovněž dušuje, že nepije. „Když jsem s ním, nic v sobě nemá – to poznám! Tak doufejme, že opravdu přestal. Čtyřiadvacet hodin ho ale hlídat nemohu,“ míní Pásek.

Nejvíc ho štve, že se mu kamarád den ode dne ztrácí před očima. Hubne prý tak, že za chvilku ztratí i snubní prstýnek, který stále nosí! Pomeje totiž odmítá jíst! A když už je mu z antidepresiv hodně zle, dokáže se přemluvit jen k polévce…

Video: Jiří Pomeje

Video
Video se připravuje ...

Jiří Pomeje Tereza Kuhnelová, redakce Blesk

Fotogalerie
110 fotografií