„Táta by potřeboval operaci prostaty,“ svěřil Blesku bavičův syn Pavel Novotný (41). „Bohužel to ale nepřipadá v úvahu. Narkóza by byla příliš riskantní. Navíc byl po posledním převozu do nemocnice tři dny v umělém spánku,“ popsal syn komplikovanou situaci. Oblíbený moderátor sice už neleží na ARO, kde ho hlídaly přístroje, je na normálním pokoji, ale ve vojenské nemocnici si nepochybně ještě  pobude.

Pět těžkých let

Novotného trable se zdravím odstartovala v říjnu 2013 těžká mrtvice. Petr se z ní nikdy úplně neoklepal. O tři roky později mu šlo o život, protože mu selhaly ledviny. Pak se přidalo srdce. Dostal infarkt a v IKEM mu voperovali dvojitý bypass. V roce 2017 mu začal selhávat organismus poté, co dostal špatnou zprávu o skonu přítele, muzikanta Jana Turka (†71). Opět skončil v ÚVN...

Zatím poslední vážnou zdravotní komplikaci prodělal letos počátkem února. Šlo mu o život, selhávaly mu orgány, a kdyby manželka přes jeho protesty nezavolala sanitku, už mezi námi nejspíš nebyl. Lékaři ho na 60 hodin uvedli do umělého spánku. K tomu všemu trpí Petr Novotný cukrovkou.

Kamarádi nezapomněli

Rodina se snaží Petra Novotného rozptýlit, jak jen to jde. A nejen ona! Na návštěvy chodí i kolegové z branže jako Yvetta Blanarovičová(54), Tereza Bebarová (42) a Antonín Kny (55) ze skupiny Fešáci. „Taky mu volají kamarádi jako Karel Šíp a Jan Rosák. Takže se necítí sám. Ale když on táta ty nemocnice tak nesnáší,“ říká Pavel Novotný. Sice je nemá rád, ale za poslední roky si jich užil vrchovatě.

Rizika narkózy

„U starších pacientů velmi záleží na tzv. biologickém věku. Jak sami víme, někteří senioři působí mladší, než jsou, jiní naopak. Obecně záleží nejen na délce anestezie, ale také na rozsáhlosti operace i na pooperační péči a eventuálních pooperačních komplikacích. Riziko zhoršení mentálních funkcí je u seniorů samozřejmě vyšší než u mladých lidí. Operační výkon v celkové anestezii může tedy zhoršit nejen mozkové funkce, ale i dřívější onemocnění, jako je například cukrovka, ischemická choroba srdeční, či může zhoršit pohyblivost pacienta,“ říká MUDr. Pavel Vokálek z kliniky Esthé.

Fotogalerie
19 fotografií