Změny v kapele Malátný oznámil již v listopadu a od té doby tvrdí, že se „potenciál téhle sestavy vyčerpal“, a on se proto rozhodl členy vyměnit, aby nasál novou hudební energii. Teď ale přiznal, že mu nápad něco změnit původně vnukla jeho manželka. „Michale, poslední roky chodíš z koncertů domů naštvanej. A já tě takhle třikrát týdně vídat nechci. Tak s tím buďto něco udělej, anebo s tím nedělej nic, ale přestaň si už stěžovat,“ řekla mu prý jednou jeho choť Petra.

„A já si uvědomil, že už mi není dvacet a že bych měl opravdu dělat už jen ty věci, které mě činí šťastným. Vrátit se v kapele na původní přirozenou cestu, dělat hudbu pro radost, pro její přirozenost, jak ji cítím, například neudržovat něco uměle,“ vysvětloval zpěvák v rozhovoru pro Magazín DNES.

Ostatně už zažil několik podobných krizí kapely, kterou už od začátků v roce 1987 opustilo na 30 členů, mimo jiné i baskytarista Adam Stivín (41) či Petr Rajchert (49) známý ze seriálu Život na zámku, který se dodnes Malátnému vyhýbá a jako jediný z exčlenů scházel na oslavě tisícího koncertu Chinaski v roce 2011. Toho se nemohl zúčastnit ani bubeník Pavel Grohman (†38) alias Hroch, který tři roky před tím tragicky zemřel při nehodě. Právě s ním Malátný kapelu před 30 lety spoluzaložil.

Kromě toho, že stál u zrodu kapely, je Malátný i lídrem a hlasem kapely, a tak má dojem, že jeho rozhodovací právo je silnější. Měl tak prý právo své kolegy klidně nahradit. „Nevím, jak to funguje v jiných kapelách,“ přiznal ale a objasnil, že se Chinaski už zhruba dva roky hudebně rozcházeli a narušili se tím i jejich osobní vztahy.

Nejenže už nejezdili na vystoupení společným vozem, ale na podzimním turné už dokonce neměli ani společnou šatnu. „Když máte v kapele často řešit podobné nesoulady, tak vás to nijak neposílí,“ objasňuje Michal. „Problém je v tom, že jen hledám slova, abych se někoho nedotknul, protože kluci jsou teď na mě strašně naštvaní. Což chápu, já jsem samozřejmě nečekal, že mi budou děkovat,“ naráží na bývalé spoluhráče Petra Kužvarta, Otakara Petřinu mladšího alias Marpa, a bratry Ondřeje a Štěpána Škochovi.

Přitom posledního z nich prý stále považuje za svého nejlepšího kamaráda! „S ním jsem jezdil i na dovolené, jako chlapi jsme si i s dětmi vyrazili na týden na skály. Celý ten týden nepadlo ani slovo o kapele. I to je důkaz, že hudebně se to mezi námi vyčerpalo, bylo to pasé,“ vysvětloval pro Magazín DNES Malátný. Těžko říct, zda bude Škoch ještě o jeho přátelství stát.

VIDEO:  Co vzkázali fanouškům hudebníci, kteří s Malátným nepokračují?

 

Fotogalerie
39 fotografií