„Vzpomínám si na to moc dobře, protože jsme před půl rokem zrovna dělali poslední sérii. Bylo to poměrně hodně náročné, byť je to textově lapidární,“ řekl herec Blesku. Baculaté figurky s anténkami na hlavách a televizemi v břichách, které každé slovo opakují dvakrát, totiž nebyly dílem šikovného animátora. V chlupatých převlecích se potili skuteční herci. V tom největším a nejkontroverznějším fialovém byl právě Simon Shelton, který před pár dny nešťastně zemřel přímo na chodníku v liverpoolském přístavu.

„Ani nevím, jak vypadal, viděl jsem ho jen zamaskovaného v té příšeře. Jak těžké to pro něj bylo zahrát, neposoudím. Ale my dabéři jsme se na tom poměrně nadřeli,“ prozradil Juřička. „Ti čtyři pidižvíci tam pořád mluví jeden přes druhého a jsou tam situace, které nejdou ani předem pořádně připravit, protože se to nedá napsat na papír. Museli jsme to točit všichni čtyři naráz! A když to někdo zkazil, tak jsme se museli vracet o velký kus zpátky, aby bylo na co navázat,“ popsal úskalí namlouvání české verze dětského seriálu.

Pracoval na ní s Bohdanem Tůmou (50, zelený Dipsy), Terezou Duchkovou (39, nejmenší červená Po) a Petrou Hobzovou (45, žlutá Laa-Laa), vypravěčem byl potom Petr Štěpánek (69) a z tlampačů zazníval hlas Dany Syslové (72). „To víte, že jsme se u toho i nasmáli. Člověk se během prvních pár dílů dostane do toho, jaké vydávají skřeky, a pak je volí podle situace,“ svěřil Juřička. Snažit se vcítit do fialové postavičky s červenou kabelkou ho prý ale nijak nepoznamenalo. „Doufám, že ne! To se zeptejte mojí rodiny, jestli na mě shledali nějaké duševní poruchy...“ dodal se smíchem.

Postavičky nejsou jen náhodným výplodem fantazie. Jejich barvy symbolizují čtyři různá etnika – fialová Evropu, zelená afroamerické etnikum, červená Asii a žlutá indické etnikum. Význam má i jejich mluva – záměrně připomíná dětské žvatlání, má rozvíjet inteligenci a řeč malých dětí. Údajně totiž přesně odpovídá úrovni myšlení batolat.

VIDEO: Teletubbies slaví 20 let: Tinky Winky vadil Polákům kvůli »gay« kabelce

Video
Video se připravuje ...

Teletubbies slaví 20 let: Tinky Winky vadil Polákům kvůli »gay« kabelce BBC, Blesk.cz

Fotogalerie
15 fotografií