Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hitlerománie v Thajsku: Vůdce jako Teletubbies nebo McDonald!

Nacistický vůdce Adolf Hitler se objevil na motivech řady triček v thajském Bangkoku
Nacistický vůdce Adolf Hitler se objevil na motivech řady triček v thajském Bangkoku  (Autor: Profimedia.cz, Youtube.com)
Autor: simao, ČTK - 
28. února 2012
20:57

Izraelci rudnou doběla, zlobí se i zahraniční turisté. Jak je tohle možné? Na tržnicích v Thajsku se objevila trička se skandálními motivy - karikaturami nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Jako obří pandy, Teletubbies nebo maskota světového řetězce s rychlým občerstvením McDonald.

V thajském Bangkoku propukla "Hitlerománie". Nacistický diktátor Adolf Hitler se totiž objevil na řadě triček, jejichž motivy sice některé rozesmějí, řadu lidí však uráží. A vyvolává otázku, jak jsou na tom asijští výrobci se znalostmi jednoho z nejtemnějších období světové historie...

Majitel thajského obchodu Seven Star se však brání. "Není to o tom, že bych měl rád Hitlera," tvrdí a dodává: "Ale vypadá legračně a ta trička jsou mezi mladými hodně oblíbená."

Zároveň však přiznává: "Někteří cizinci jsou rozčíleni, když vidí tahle trička, přijdou dovnitř a stěžují si."

Byznys je byznys. A Hitler prodává

Jenže obchod je obchod a trička s Hitlerem v podobě obřího pandy, růžové postavičky z populárního dětského pořadu Teletubbies a nebo jako McHitlera se prodávají ve velkém.

Dotčeně se však tváří i jeden z čelních představitelů izraelského velvyslanectví, sídlícího poněkud paradoxně přes ulici naproti obchůdku s hitlerovskými karikaturami. "Člověk nechce vidět vzpomínky na nacistické období zlehčované tímhle způsobem," sdělil agenturám k celé záležitosti Jicchak Šoham.

Většina mladých Thajců pak prý o Hitlerovi skutečně nic neví a trička jim přijdou vtipná a roztomilá. "Chybí jim historické souvislosti," potvrdil rumunský učitel jedné ze středních škol v Bangkoku. Informace o aférce s Hitlerovými tričky přinesla televize CNN.

gogo ( 28. února 2012 21:10 )

Mám pocit, že Blesk se začíná o této zrůdě zmiňovat stejně často jako o Ivetě Bartošové... Kdo asi má na této "propagaci" zájem ? Náckové z Blesku ?

Zobrazit celou diskusi