Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teletubbies slaví 20 let. V Česku je propagoval exšéf Novy Železný

Autor: Mii - 
31. března 2017
12:45

Přesně před 20 lety se na televizních obrazovkách objevil první díl seriálu určeného pro předškolní děti Teletubbies. Vzešel z produkce BBC a mezi lety 1997 a 2001 dělal radost nejen nejmenším divákům; za dobu jeho existence postavy Tinky Winky, Dipsy, Laa Laa, Po a usměvavé sluníčko doslova zkultovněly. Přispěly k tomu i četné skandály, které seriál provázely.

Seriál se od svého vzniku vysílal ve více než 120 zemích světa a ve 45 jazykových mutacích. Vzniklo 365 epizod a od roku 2015 se pracuje na nové sérii. Postavy měly zaujmout zejména děti mezi jedním a druhým rokem života, vytvořeny byly proto tak, aby svým tvarem evokovaly plyšové medvědy. Přiblížit se dětským divákům měla i zvláštní řeč, kterou postavy komunikovaly, a zasazení do fiktivního světa plného zvířat a zeleně.

To vše pomohlo tomu, že se z Teletubbies stal komerční úspěch. Seriál vyhrál dvě britské televizní ceny BAFTA a byl nominován na dvě americké televizní ceny Emmy. Píseň, jež vznikla na motivy úvodní znělky, se držela několik týdnu na vrcholech hitparád po celém světě.

Video Exšéf Novy Vladimír Železný mluvil ve svém pořadu i o Teletubbies. - Zuzana Bubílková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Teletubbies v Česku vysílala televize Nova, kterou tehdy vedl ještě Vladimír Železný. A jako téma ho neváhal řešit i ve svém pravidelném sobotním pořadu Volejte řediteli. Když se nad takovou produkcí diváci podivovali, vysvětlil jim, jak na seriál i z jeho vlastních zkušeností úžasně reagují malé děti.

31. března 2017 je to 20 let od chvíle, co Teletubbies vstoupili na obrazovky:

Video  Teletubbies slaví 20 let  - BBC, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Jenže podle odborníků sledování seriálu malým dětem nic pozitivního nepřineslo. Žvatlání, kterým postavy komunikují místo řeči, akorát brzdí komunikační vývoj dětí, informovala v roce 2007 Marina Krcmarová, profesorka komunikace Wakeforestské univerzity v Severní Karolíně. Psychiatr Aric Sigman zašel ještě dál a tvrdil, že sledování Teletubbies má stejný efekt jako videohry – velmi negativní.

Homosexuální Tinky Winky?

Největší pozornosti se seriálu dostalo v souvislosti s obviněním, že propaguje homosexualitu. První kritika na toto téma se začala objevovat v roce 1999 v USA, kdy americký evangelický aktivista Jerry Fatwell označil fialovou postavu Tinky Winky za homosexuální, protože nosí ženskou kabelku.

Fatwell prostřednictvím médií varoval rodiče, že pokud nechají své děti sledovat Teletubbies, stanou se homosexuálními. BBC na to tehdy odvětila: „Tinky Winky není gay a není ani heterosexuální. Je to prostě postava v dětském seriálu.

Údajná homosexualita v Teletubbies se začala znovu řešit v roce 2007 v Polsku. Dětská ombudsmanka Ewa Sowinská podala podnět polskému úřadu na ochranu práv dětí, aby případ prošetřil – červená kabelka, kterou nosí Tinky Winky je podle ní dámská, a v kombinaci s mužskou postavou může evokovat homosexualitu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi