Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čokolády se smrsknou o pětinu: Výrobci obcházejí „pamlskovou vyhlášku“

Autor: nka - 
31. března 2017
06:01

Britové pokračují v tažení proti dětské obezitě. Podle nového nařízení budou výrobci muset do roku 2020 snížit obsah cukru ve sladkostech, cereáliích a jogurtech o 20 procent. Kýženého cíle ale podle předpisů mohou dosáhnout i tím, že velikost balení zmenší o pětinu. I Česko zná omezení sladkostí pro děti, ve školách ho reguluje takzvaná pamlsková vyhláška. 

Nová pravidla se týkají cukrovinek, cereálií, sladkých pomazánek, jogurtů, pudinků, zmrzlin, dortů a koláčů. Ministerstvo zdravotnictví si slibuje, že díky opatření se příjem cukru ve stravě Britů sníží o 200 tisíc tun ročně.

Chce tím bojovat s dětskou tloušťkou, která se v zemi šíří jako epidemie. Nadváhou nebo obezitou tady trpí celá třetina žáků, kteří ve věku 10 nebo 11 let opouštějí první stupeň základní školy.

V Česku vláda proti dětské obezitě bojuje tzv. pamlskovou vyhláškou, která reguluje složení potravin ve školních bufetech. Podívejte se, co si o nařízení myslí zástupci pedagogů:

„Je to ten nejambicióznější plán boje s dětskou obezitou na světě,“ řekl šéf státní agentury na podporu veřejného zdravotnictví Duncan Selbie.

Kritici novinky ale upozorňují na to, že povoluje výrobcům nařízení obejít pouhým zmenšením velikosti balení. Čokoládovnám by totiž nutné změny receptury mohly způsobit problémy ve výrobě.

„Zmenšení velikosti balení cukrovinek není řešením. Zvyšuje totiž riziko, že lidé si raději koupí hned dvě balení a ve výsledku toho snědí mnohem víc,“ řekl předseda britského Národního fóra proti obezitě Tam Fry. „Nejlepší možností je předělat recepturu celého výrobku a nahradit cukr jinými přísadami,“ dodal.

Pochybnosti vyvolává také fakt, že v nařízení neexistují žádné sankce pro výrobce, kteří nařízení nesplní. „Chybí nám informace, jak si bude stát dosažení těchto cílů vynucovat. Během posledních pár týdnů jsme byli svědky toho, že některé potravinářské podniky udělaly velké pokroky, zatímco jiné se do změn receptury nijak neženou a další zase tvrdí, že to nejde,“ řekl kardiolog a předseda asociace Boj proti cukru Graham MacGregor.

Podle Selbieho ale pro hříšníky bude dostatečným potrestáním to, že vláda jejich jména zveřejní a budou mít ostudu. Zavedením legislativy upravující případné postihy by se podle něj stát jen vystavil zdlouhavým soudním tahanicím.

Dalším opatřením britské vlády v boji proti obezitě je zavedení daně ze sladkých nápojů. To Britové vyhlásili loni. Nová pravidla předpokládají, že od roku 2018 zdraží všechny doslazované nápoje s obsahem cukru vyšším než 5 gramů na 100 mililitrů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi