Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Boj o dobrou základní školu: Rodiče mlží a „stěhují“ děti, kam můžou

Autor: mah - 
4. dubna 2017
10:13

V pondělí začaly zápisy dětí do prvních tříd. Na některých školách ale počet přihlášených dětí převyšuje kapacitu škol. Můžou za to rodiče, kteří chtějí dostat dítě do podle nich lepší školy. Děti se tak papírově stěhují k prarodičům i jiným příbuzným. Informuje o tom úterní Právo.

Třeba pardubické školy se snahou rodičů přehlašovat děti dlouhodobě bojují. Rodiče zde čím dál častěji přehlašují trvalý pobyt svých dětí k prarodičům nebo jiným příbuzným, kteří bydlí v lepší spádové oblasti. Vše s jediným cílem, dostat dítě na prestižní školu, nebo takovou, která je ve městě, ale stojí blízko k vesnici, kde rodiče mají postavený dům.

Pardubický magistrát tak musel připravit manuál pro ředitele škol, který jim má pomoci s odhalováním podvodně přehlášených dětí. „Vím, že se to některým lidem z okolních obcí může zdát tvrdé, ale naším úkolem je postarat se v první řadě o pardubické děti,“ říká k tomu náměstek pardubického primátora Jakub Rychetský (ČSSD).

Jinde bude rozhodovat los

Ještě loni slyšelo pět rodin z Liberce neobvyklé zdůvodnění, proč jejich dítě nebylo přijato na základní školu: Je nám líto, ale nepřál vám los. Tamní oblíbená ZŠ Lesní totiž neměla dostatečnou kapacitu. V několika případech dokonce ani děti, které do školy podle spádové oblasti patří. O přijetí tak musel rozhodnout los.

Podobné řešení musí zvažovat i základní škola v plzeňských Slovanech. Podle zástupkyně ředitelky Lenky Třeškové bude škola schopná přijmout 104 prvňáčků. Už v pondělí ráno ale škola evidovala 148 přihlášek. I zde by měly dostat přednost děti ze Slovan. V Plzni však věří, že se situace vyřeší, tamní základní školy totiž mají volných 2 486 míst.

Do podobných tříd se v září vrhne nový ročník prvňáčků, někde pro ně ale nemusí být dost míst:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi