Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pamlsková vyhláška dětem ani v Brně nevoní. Valachová: Radši byste hranolky

Autor: jn, simao - 
31. ledna 2017
13:45

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) vyrazila rozdávat v Brně na základce i gymnáziu pololetní vysvědčení. Čelila i dotazům na pamlskovou vyhlášku, která platí od začátku letošního roku. „Je mi jasné, že byste nejradši baštili hranolky,“ říkala studentům. Podle Valachové je však třeba zajistit pestrou, ale především zdravou stravu.

Jogurty, mléko nebo müsli? Ani náhodou! Školáci na prvním stupni mají mnohem radši sushi, palačinky nebo italské těstoviny. Řekli to alespoň čtvrťáci ze základní školy v Antonínské v Brně, kterým přišla rozdat vysvědčení ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Přání i chutě jinak vzorných dětí jsou tak v příkrém rozporu s pamlskovou vyhláškou, prosazenou přesně před měsícem politiky. „Je mi jasné, že byste nejradši baštili hranolky,“ povzdechla si ministryně. „Možná by se aspoň ale daly udělat nasucho, v troubě,“ kapitulovala před nadšeným „Ano!“ třídy.

Po odstranění „nezdravých“ automatů ze škol volaly podle ministerstva školství hlavně rodiče. Pamlskovou vyhlášku, odrážející doporučení EU, prosazovalo také ministerstvo zdravotnictví.

Starší školáci nakupovali „zakázaný mls“ mladším

Jenže každá vyhláška se v Česku dá obejít. Během měsíce od zavedení klatby na většinu „nezdravých“ pamlsků a laskomin, se děti v řadě škol vzbouřily. Politicky správné dobroty jim totiž příliš nechutnají.

Objevily se dokonce i případy, kdy starší školáci nakupovali v bufetech „zakázaná“ cukrátka a přeprodávali je menším dětem. „To mě nepotěšilo. Nedokážeme to ale nijak ovlivnit,“ řekla Blesku ministryně.

Nejlepší je podle ní použít selského rozumu a využívat školního stravování. „Zajistíme jejich prostřednictvím školákům dostatečně pestrobarevnou stravu,“ slíbila Valachová.

VIDEO: Ministryně Valachová věří, že „pamlskový křik“ zase utichne

panda82 ( 31. března 2017 07:18 )

Ministryně školství má na starosti gastro, kolik vyhlášek a zákazu vymyslelo tooto vládnutí Sobotky, vlastně tedˇ si zvýšili příplatky na bydlení o 3 000 Kč, tak řeší za jak dlouho ušetří na byt. Ví ta bába jak chutná rohlík s čokoládou, asi ne jinak by nevypadala jak anorektička, nebo má bulimii

111pavel111 ( 2. února 2017 18:19 )

Účel těchto zákazů, příkazů a podobných nesmyslů je pokořit lidi úředníkem. Proto nesmíte urazit úředníka. Úředník bude kontrolovat, poroučet a hlídat. Chudy lid bude poslouchat.

111pavel111 ( 2. února 2017 18:13 )

"pamlsky" se dávají psům a ne dětem !!!!!

ppadys13 ( 2. února 2017 16:59 )

zlatí komunisti.

Stuclin ( 31. ledna 2017 14:53 )

Bylo by rozumnější, kdyby školy měly povinnost informovat rodiče v případě, že dítě nedorazí během první hodiny do školy, stačila by hloupá SMS, nebo Em, a v případě ztracených dětí cestou do školy by to určitě bylo užitečnější, než likvidovat v zájmu dětí školní bufety. Je přeci na rodičích, jak své děti stravují, ano, mohly by ve školách rovnou u vstupu kontrolovat co si děti nosí a odebírat jim nevhodnou stravu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa