Smrt oznámil syn herce, který byl poslední rok a půl upoután na lůžko, jelikož po mrtvici ochrnul na půlku těla. Pak ho stihla ještě další rána osudu. „Táta měl k tomu všemu skrytou a neléčitelnou rakovinu. Táta věřil, že se s toho dostane. Bral svoji nemoc jako hrdina. Asi rok a půl překonával bolest rakoviny. Nikdy neříkal, že ho něco bolí. Pro mě je můj osobní hrdina,“ napsal syn Peter na sociální síť. Pilot, který svého tatínka ve volném čase navštěvoval, také uvedl, že poslední rozloučení proběhne jako párty 26. ledna v Malostranské besedě.

Braunschläger si v kontroverzním »Zemanovi« střihl hned dvě role, z nichž jednou z nich byl důlní inženýr a druhým pak taxikář a zloděj známek Šolc. Za minulého režimu ztvárnil řadu menších i větších rolí. Objevil se například v komediích Pane, vy jste vdova! či Což takhle dát si špenát?.

Stál ale také u zrodu legendárního divadla Semafor a od roku 1980 žil v Německu. Po návratu z emigrace se českým divákům znovu připomněl až rolí faráře v dramatu Juraje Herze (83) Habermannův mlýn v roce 2010. Podle webové databáze filmu se o dva roky později objevil ještě ve studentském filmu, pak se ale jeho zdravotní stav zhoršil. 

Emigroval díky Brabcovi

Když začal Zdeněk uvažovat o emigraci, měl problém sehnat cestovní pas. „Zkusil jsem se obrátit na Vláďu Brabce, který už byl tehdy slavným majorem Zemanem. Jestli by nepožádal ministra vnitra Obzinu o pas pro mě a mého synečka," vyprávěl kdysi v jednom z rozhovorů.

Kolega ze seriálu, který z tohoto světa odešel loni v září, mu tehdy pomocnou ruku skutečně podal. „Druhý den mi Vládík zavolal, že pas dostanu, ale musím dát do obálky deset tisíc. Ještě mi nabízel, že mi půjčí, ale já ty peníze měl,“ vzpomínal Braunschläger, který ještě před emigrací přišel o manželku a na výchovu syna tak byl sám. V cizině pak začínal umýváním záchodků a po dvou měsících povýšil. Posléze se v Německu živil i psaním rozhlasových her.

Fotogalerie
14 fotografií