Ve dvoudílném snímku o habsburském dvoře, který 1. a 2. ledna odvysílá Česká televize, se na ničem nešetřilo. Náklady se rozdělovaly do rozpočtů hned čtyř televizí – kromě české také slovenské, maďarské a rakouské. Obuv se šila na míru ve Španělsku, některé vzácné látky se dovážely přímo z Benátek. Dohromady se využilo neuvěřitelných 2500 kostýmů a 500 paruk!

Podle zjištění Blesku přitom představitelé hlavních postav – Marie-Luise Stockinger v roli císařovny Marie Terezie a Vojta Kotek coby její manžel František I. Štěpán Lotrinský – nenosili na hlavách běžnou »syntetiku«, ale pravé »buvolky« jako na skutečném císařském dvoře ve Vídni. Hollywoodský režisér Robert Dornhelm (70) chtěl zkrátka mít vše dokonalé.

„V době Marie Terezie se paruky vyráběly stejně – z dlouhých chlupů z ocasů starých buvolů. Dnes se dovážejí z Mongolska,“ prozradila maskérka Jiřina Pahlerová (73). „U hlavních rolí se dodržoval stejný materiál. Ale »buvolka« je velmi drahá, zpracování a bělení je složité a zdlouhavé. Takže na epizodní role a komparz jsme použili kanekalon neboli syntetický materiál, který se velmi podobá pravým vlasům,“ popsala maskérka, která se podílela např. na filmech Postřižiny, Saturnin či Rebelové. Za film Něžné vlny dokonce získala Českého lva 2014 za nejlepší masky.

Jedna taková paruka podle zákulisních informací může přijít na 15 či 20 tisíc korun!

Slzy vyčerpání

Jenže filmový František Štěpán ani Marie Terezie si sešněrované tělo ani závaží na svých hlavách moc nepochvalovali. Zvlášť když se teploty během natáčení šplhaly až na 35 stupňů Celsia! Rakouská herečka přiznala, že se při poslední scéně dokonce rozbrečela!

Proč herci v oblečení šitém na míru tolik trpěli, popsala Zuzana Stivínová (44), která se objevila v roli maminky Marie Terezie. „Kostýmy a obzvlášť paruky byly strašně těžké. Milovala jsem, když se točilo a v tu chvíli člověk zapomněl na tu bolest. Když se nenatáčelo, tak jsme si nemohli odpočinout, v paruce si člověk nelehne a byly napevno,“ řekla herečka Blesku. „Občas jsem také prosila, aby mi korzet uvolnili, nedalo se v tom pořádně dýchat, ani hýbat a měla jsem úplnou paniku. Večer nás maskéři masírovali, protože ty hlavy byly úplně zmačkané a unavené,“ dodala Stivínová.

Bezmoc na place

Hercům nedávaly zabrat jen těžké paruky či nepříjemné kostýmy, ale hlavně to, že si vzájemně nerozuměli. Štáb byl totiž ze Slovenska, Maďarska, Rakouska i Česka. To dost znervózňovalo i Marii-Luisu Stockinger, filmovou Marii Terezii. „Toho jsem se skutečně bála. Třeba s maďarskými herci to bylo poměrně snadné, protože jejich jazyk má velmi podobnou melodii jako němčina, takže jsem aspoň poznala, že dokončili větu. S českými herci to bylo mnohem těžší,“ shrnuje rakouská rodačka.

VIDEO: Vojtu Kotka během natáčení bolely vlasy

Video
Video se připravuje ...

Vojta Kotek: Netušil jsem, že člověka mohou bolet vlasy. 

Fotogalerie
24 fotografií