Daněk delší dobu bojoval se zdravotními problémy. V létě byl nucen kvůli zhoršujícímu se stavu zrušit všechny své koncerty. Jedno z posledních vystoupení Wabi Daněk odehrál letos v květnu se skupinou Spirituál kvintet na koncertu v Tipsport aréně na pražském Výstavišti. Pak ještě vystoupil v červenci, kde před diváky předstoupil jako kost a kůže. Nemoc se zkrátka nedala zastavit.

Skvělého hudebníka dohnala rakovina močového měchýře. „Proto byl tak pohublý. S rakovinou močového měchýře bojoval dlouho, asi čtyři roky, ale nakonec ho dohnala,“ prozradil Blesku jeho kamarád Milan Pitkin (67). „Byl jsem u něj před týdnem a bylo nám jasné, že to bohužel takhle dopadne. Nevypadal dobře, jenom ležel. Všichni jsme věděli, že to nebude mít dlouhého trvání. Je dobře, že odešel v kruhu rodinném, tedy doma, a ne v nemocnici,“ dodal člen Banjo Bandu Ivana Mládka (75).

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Wabi Daněk (†70): Poslechněte si jeho slavnou Rosu na kolejích. 

Uznávaný hudební kritik Jiří Černý označil Daňka za výborného melodika, textaře a přirozeného zpěváka. „Myslím, že byl vedle Honzy Nedvěda nejvýraznější postavou nové vlny trampské písně a lze ho považovat i za folkového písničkáře. Jeho první album patří k nejlepším debutům v české populární hudbě,“ řekl ČTK Černý.

Zlínský rodák je pro mnohé ikonou českého trampského hnutí. Kromě „Rosy“ kytaristu a skladatele Daňka proslavily desítky dalších písní, například Píseň, co mě učil listopad, Nevadí, Fram či Hudsonské šífy. Je držitelem tří autorských a dvou interpretačních Port z kdysi velmi populární soutěže trampské a folkové písně. Za zásluhy o rozvoj žánru získal v roce 1979 Zlatou Portu. Na kontě má více než 150 písní. Až do roku 1983, kdy odešel „na volnou nohu“, pracoval jako řidič sanitky.

VIDEO: Zemřel Wabi Daněk (†70): Podlehl těžké nemoci

Fotogalerie
13 fotografií