„Když byli malí a byli jen s námi, mluvili česky. Jenže pak začali chodit do školy a zjistili, že všichni kamarádi to mají jinak, tak se za nás, řekla bych, až trošku styděli a to české se snažili odsunout od sebe co nejdál,“ prozradila v rozhovoru pro časopis Téma spisovatelka o svých dvojčatech Jimovi a Andym (19).

Ti ale neodmítali pouze jazyk. Dokonce kdysi ve škole ani nechtěli přiznat, že pocházejí odjinud. „Pamatuju si, jak na základce, kdysi psali práci na téma ‚Co je zvláštního na mé rodině‘ a Andy napsal, že na jeho rodině je zvláštní, že má bratrance v Kalifornii. Tak to jsem zůstala koukat. Dodnes vlastně nevím, jestli mu to nedošlo, anebo nechtěl až tak příliš vybočovat,“ vyprávěla Formanová.

Vzhledem k tomu, že oba chlapci vyrůstali v cizině, neměli s češtinou takový kontakt a ještě ji brali jako něco divného, měli dokonce problém i chápat náš typický druh humoru. „My s Milošem jsme zvyklí na určitý černý humor, sarkasmus, a když jsem jim začala vysvětlovat, že i když to zní brutálně, může to být legrační, vůbec to nechápali a vlastně to tak i trochu odmítali,“ svěřila Martina, která nedávno dorazila do Prahy představit svou sedmou knihu s názvem Povídky na tělo.

„Až teď, poslední dobou, na náš styl komunikace taky najeli a berou ho jako takové poznávací znamení naší rodiny,“ doplnila vzápětí s tím, že mladíci už se nestydí ani za rodný jazyk. „Nyní jsou již ve fázi, že si uvědomují, že je další jazyk něčím originálním, co spousta jejich vrstevníků nemá.“ Dokonce už prý dokážou objevit i chybu v anglických titulcích replik z tatínkových slavných filmů.

Vzhledem k tomu, že už jsou oba dospělí, dívají se zkrátka na věci trochu jinak než dříve. Jim už dokonce vyletěl z hnízda a začal studovat v Kalifornii. „Jim odjel začátkem září a přijede až na Vánoce. Naštěstí se to rozfázovalo, protože Andy si nástup do školy o rok odložil. To nás trošku zachránilo, že nezmizeli oba najednou,“ popsala pro Téma manželka Miloše Formana se smíchem. Se synem si teď píšou esemesky a mluví spolu také přes Skype.

VIDEO: Dříve se Forman do Česka vracel spolu se ženou. Jednou mu v tom ale zabránilo zranění. Jaké?

Video
Video se připravuje ...

S Martinou Formanovou měl do Česka přiletět i její manžel Miloš. Ale zranil se a zůstal doma. Jan Jedlička, hudba: Kevin MacLeod

Fotogalerie
60 fotografií