„Nebyla to mozková mrtvice, ale takzvaná mozková ataka. Tedy říkejme tomu tak. Lékaři jsou sami bezradní, nedokážou upřesnit, co to vlastně je,“ popsala herečka Blesku. Režisér filmů Spalovač mrtvol, Holka na zabití, Petrolejové lampy nebo Upír z Feratu už delší dobu trpí srdeční fibrilací.

Koncem srpna přestal najednou chodit. Na Homolce mu museli odebrat mozkomíšní mok, který mu skřípal nervy v míše. Mohl by jinak ochrnout. „Potom zdárně rehabilitoval záda a nohy v Berouně. Vrátil se domů, a najednou to přišlo,“ vzpomíná Hudečková.

Je přesvědčena, že Herzův současný zdravotní stav zapříčinilo mnoho věcí. Nemocné srdce, narkóza při operaci a věk. „Moc si přeju, aby se mi Juraj vrátil domů a byl jako dřív. To je ale ve hvězdách,“ říká smutně Martina, která přes den navštěvuje režiséra v nemocnici a večer hraje v divadle.

„Na nic jiného mi čas nezbývá,“ tvrdí herečka s tím, že nikdo, ani lékaři, neví, co bude se slavným režisérem zítra. „Juraj je urputný bojovník, ale už moc křehký... Je to moc těžké,“ dodává Hudečková s povzdechem.

Tranzitorní ischemická ataka (TIA)

Neboli hrozící mozková mrtvice je náhlá funkční porucha mozku, která je způsobena nedostatečným prokrvením jeho části. Nejčastější příčinou je zúžení cévy na základě aterosklerózy či drobná krevní sraženina, která ucpe některou z mozkových tepen. Svými projevy se podobá cévní mozkové příhodě, která pacientovi s diagnózou TIA hrozí.

VIDEO: Juraj Herz se těší na natáčení, kde bude výjimečně hercem.

Fotogalerie
32 fotografií