S režisérem slavného snímku, Milošem Formanem (85), který žije už léta v Americe, ho navíc pojí i dlouholeté přátelství. Bohužel pokročilý věk a zdravotní problémy obou bardů jim znemožňují osobní setkání. „Mám velké problémy s páteří. Mám zúžený kanálek a vůbec si nedokážu představit, že bych absolvoval deset hodin v letadle,“ přiznal pro deník Aha! Pištěk, který žije v Mukařově a nejdál už tak dojede jen do Prahy.

Na časy s Formanem tak alespoň vzpomíná. „My už si nevoláme tak často. Ještě před dvěma lety jsme spolu byli na drátě snad každý den. Tady vidíte, jak hrozné je stáří,“ postěžoval si umělec, který prý naposledy přál Milošovi k pětaosmdesátinám. Oscarový režisér mu teď blahopřání mohl oplatit.

Společně si tak jistě připomněli i nedávné úmrtí společného přítele, herce Jana Třísky (†80). „Když ho Miloš obsadil jako střelce do Flynta, tak já zase zaměstnal jeho dceru na filmu jako kostymérku,“ prozradil Theodor zvaný také Dóda. Třískova smrt ho prý ostatně velmi zasáhla a zdeptala. „Je to tragédie. Rozhodně je ale úplná blbost myslet si, že by to bylo něco jiného než nešťastná náhoda,“ naráží na záhadný pád filmové legendy z Karlova mostu, který se mu stal osudným.

„Honza chtěl žít a dělal všechno pro to, aby žil. Cvičil, běhal, jedl zdravě, měl chuť do práce,“ doplnil kostýmní výtvarník Draculy či Návštěvníků. Jeho samotného prý na nohou drží hlavně malování. Jinak už ho prý moc netěší být na světě.

DRSNÉ VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu

Video
Video se připravuje ...

DRSNÉ VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu TV NOVA

„Vegetuju po smrti mé manželky už téměř tři roky sám jen s jezevčicí Ájou, se kterou bojujeme den co den o život. Práce je to jediné, co mě drží na nohou,“ říká sklesle syn prvorepublikového herce Theodora Pištěka (†64), známého například z filmů Tři vejce do skla, Anděl na horách či Princezna se zlatou hvězdou.

Dokonce ani ze svých půlkulatin nemá zrovna radost. „Ono totiž není vůbec co slavit. Tohle není žádné jubileum, to je neštěstí. Nemělo by se o tom ani mluvit, jen to prostě nějak přestát. Stáří není žádná zásluha a důvod k oslavě. Stáří je hrozné. Vždyť mi umírá kamarád za kamarádem,“ stýskal si autor uniforem Hradní stráže, pro něhož už se chystá menší oslava.

 

„Ale to jenom proto, že mi pražská Galerie Kodl uspořádala křest knížky Člověk a stroj, která je o mé práci a na které jsem spolupracoval s Petrem Volfem. Tak jenom proto budu přijímat asi gratulace. Kdyby křest nebyl, nebude nic,“ vysvětlil.

Sám si «šampáňo» bouchne raději jen v soukromí, spolu se syny Janem a Martinem a jejich rodinami. Od snachy už ostatně dostal jako dárek pyžamo a nic jiného prý nepotřebuje. To, co by si skutečně přál, je bohužel nesplnitelné. „Sil ubývá, zdraví hapruje. Kdyby mi tak mohlo být zase padesát let… To jsem žil v tom největším fofru a bylo mi bezvadně. Škoda, že mi nemůže být pořád padesát!“ zalitoval v rozhovoru pro Aha! Pištěk.

VIDEO: Emotivní pohřeb Jana Třísky (†80)! Těžké loučení plné hvězd!

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Emotivní pohřeb Jana Třísky (†80)! Těžké loučení plné hvězd! Aleš Brunclík

Fotogalerie
36 fotografií