Když se v sobotu 23. září legendární představitel učitele Igora Hnízda z filmu Obecná škola zřítil do ledové Vltavy a v kritickém stavu byl převezen na ARO Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích, některým na mysl vyvstalo slovo sebevražda. To ale milující manželka razantně odmítá.

Fotogalerie: Pohřeb Jana Třísky (†80): Zemřel po pádu…
272 fotografií

Na jeho čísle

Děkuju lidem a čtenářům Blesku, že měli manžela rádi, že mu věří, že měl život rád,“ řekla Blesku vdova, která do Česka přiletěla dva dny poté, co Tříska zemřel v nemocnici na následky mnohočetných poranění včetně přeražené páteře.

Blesk paní Karlu kupodivu zastihl na hercově americkém čísle! „Hello!“ ozval se ve sluchátku její ženský hlas. Představili jsme se a chvilku bylo ticho. Pak smutkem zmučená vdova zastřeným, ale nesmírně milým hlasem přerývaně pronesla: „Já vám moc děkuju za upřímnost, za projevenou soustrast. A lidem a vašim čtenářům moc děkuju za zájem, za to, že měli manžela rádi… A že nevěří v jeho dobrovolný odchod ze světa… Myslím, že by ocenil, že mu lidé věří… On měl život a lidi moc rád!“ zdůraznila Karla Chadimová.

Poslední sbohem

Zda manžela pohřbí v rodném Česku, nebo v jejich druhém domově za oceánem, nebyla schopná říct. „Víte, pro mě je teď hodně složité odpovídat na jakékoli otázky, vyjadřovat se k čemukoli… Nezlobte se… Tím, co se stalo, jsem tak zasažena, že nedokážu moc uvažovat. A vlastně ani mluvit. Ale děkuju, že jste zavolali,“ rozloučila se.

Těšil se na Mádla

Hercův nešťastný konec se dotkl také režiséra Jiřího Mádla (30). Měli spolu totiž točit film Na střeše. „Bude to báječný film jednoho mladého, nadějného režiséra a moc, opravdu moc se na to těším,“ řekl Jan Tříska Blesku 4. listopadu 2016 v den svých 80. narozenin.

O to nepochopitelnější je, že by si dva dny před první klapkou chtěl sáhnout záměrně na život. „Honza Tříska byl v perfektní kondici a těšil se na velikánskou roli. Poslední měsíce nežil ničím jiným,“ vzpomíná Mádl. „Představa, že by přiletěl z Kalifornie, absolvoval kostýmní zkoušky a šel ukončit život, je naprosto hloupá,“ tvrdí herec a režisér.

„Vymstil se mu jeho rituál návštěvy Karlova mostu, který dělal před natáčením každýho novýho filmu. Prosím, nedělejme z tohodle výjimečně milýho a inteligentního člověka blázna,“ apeloval už v době, kdy Jan ještě bojoval o přežití.

Video
Video se připravuje ...

DRSNÉ VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu TV NOVA

Video
Video se připravuje ...

Polští záchranáři, kteří vytáhli Třísku (†80) z vody: Bránili nám v tom! FTV Prima

Fotogalerie
36 fotografií