S představitelem Káji z oblíbeného filmu Divoké včely Bohdana Slámy se rozloučili hodinovým církevním obřadem v Rýmařově. Po jeho skončení byla rakev naložena do pohřebního vozu, který pak smuteční hosté vyprovodili alejí až k hlavní silnici.

Zdeněk mnoho znamenal nejen pro rodinu, ale i pro kamarády, včelaře a celé Rýmařovsko. O plachém chlapci věděl díky jeho účinkování ve filmech téměř celý národ. Zdeněk rozdával pohodu a radost přesto, že jemu samotnému život přivodil nejednu strast. Zejména zdravotní.

Po celý život byl spjat s Rýmařovem. Chodil tu do školy, vyučil se tu opravářem zemědělských strojů. „On odmalička trpěl obrovskými zdravotními problémy. Pobíral i invalidní důchod,“ řekl Blesku tatínek Zdeněk (65).

Osudnou neděli si syn stěžoval na obrovské bolesti. „Těžko se mu dýchalo. Bolelo ho pravé rameno a vystřelovalo mu to do celé horní poloviny těla. Syn si to mazal, pak ho odvezla záchranka. Domů se už živý nevrátil,“ rozplakal se tatínek.

Název filmu režiséra Bohdana Slámy Divoké včely byl pro hlavní postavu, kterou tam Zdeněk ztvárnil, přímo symbolický. „Odmalička navštěvoval dědu v Harachově, místní osadě. Učil ho milovat včely i přírodu,“ prozradila maminka Ludmila (59).

Smuteční hosté před kaplí diskutovali, zda přijede na Zdeňka Raušera zavzpomínat i režisér Bohdan Sláma nebo některý z herců z filmů Divoké včely nebo Štěstí, v nichž hrál. Bohužel, uctít památku (ne)herce nepřijel žádný z nich. Poslali ale věnec.

Měl velké srdce a pořád se smál

Zdeněk Raušer podle jeho přátel neuměl nikomu říct ne. Vždy všem pomáhal a rozdával při tom úsměvy. Rýmařovští ho milovali.

Měl velké srdce. Pořád se smál. Jeho odchod je pro všechny obrovským překvapením,“ smutní Jarmila Koňárková (50). „Ještě před pár dny jsem s ním popíjela, najednou už není a nebude,“ vzpomíná na poslední setkání.

Zdeněk prý byl kamarádský kluk. „Hrával šipky a kulečník, různé turnaje. Byl pro každou srandu, byl na něj zároveň spoleh,“ prozrazuje Blesku Jarmila.

Postavil mi na zahradě s bráchou pergolu. Nikdy ji nezbourám. Bude mi ho připomínat. On pracoval na střechách, měl vztah ke dřevu, šindelem pokrýval i střechy hradů a zámků,“ říká rýmařovská patriotka. Náhlý Zdeňkův odchod ji doslova šokoval.

 

Fotogalerie
28 fotografií