Než Tomáš Baťa tragicky zemřel při letecké havárii v roce 1932, v závěti předal svou firmu svému nevlastnímu bratrovi Janu Antonínu, který z firmy Baťa udělal později světové impérium.  

To se ale nelíbilo synovi Tomáše Bati Tomíkovi a začala válka o majetek. O ten se Baťova praneteř a vnučka Jana Antonína Dolores Baťa (68) soudí s Českem dodnes.

"V Americe, Švýcarsku a Holandsku Tomík otevřel soud, že on je právoplatným dědicem majetku svého otce, což nebyla pravda. Děda Tomíkovi a jeho matce za firmu vyplatil padesát milionů korun přesně podle smlouvy, a tím se stal právoplatně jejím majitelem. Světové mocnosti chtěly po dědovi důkaz. Děda, který už v té době žil v Brazílii, nechal pro ten dokument poslat do Zlína, ale komunisti ho na přání Tomíka zašantročili. Zřejmě proto, že jim Tomík slíbil, že nevznese nároky na ukradený majetek rodiny Baťů v Československu. Takže děda přišel nejen o všechno v Československu, kde mu majetek znárodnili, ale i ve světě, zbyl mu jen majetek v Brazílii. Ten protokol o tom, že mu firma patří, se našel až v roce 1993, kdy byla v Praze moje maminka," vysvětlila týdeníku Téma vnučka Jana Antonína Bati a praneteř slavného obchodníka Tomáše Bati Dolores Baťa.

Její děda prý Tomíkovi před smrtí odpustil, i tak mu ale jeho chování velmi ublížilo.

"Pro mého dědu a celou naši rodinu byl Tomík zrádce. Zřejmě jednal pod vlivem své matky, která se nikdy nesmířila s tím, že strýc Tomáš šéfovství předal Janovi. Přitom děda vzal Tomíka, kterému bylo tehdy osmnáct, do učení a chtěl z něj zase vychovat svého nástupce. Ale nakonec to bylo jinak. Tomík se spolčil s komunisty, kteří měli po druhé světové válce zálusk na dědův majetek v Československu, kde mu ho nakonec zabavili, protože z dědečka udělali kolaboranta, který se spolčil s nacisty, a odsoudili ho na patnáct let," dodala Dolores.

Už téměř deset let se s Českem soudí o 5 miliard jako náhradu škody, dále pak například o Baťovu vilu ve Zlíně v hodnotě 56 milionů korun, ve které dnes sídlí Český rozhlas. Zkouší už to pojedenácté. Neúspěšně.

Fotogalerie
11 fotografií