Kerndl Hniličku velebil jako kamaráda i profesionála. „Dnes odešel do hudebního nebe skvělý trumpetista, který mě mnoho let doprovázel na mých koncertech. Velmi jsme si rozuměli jak po hudební stránce,tak i lidské. Buď s bohem kamaráde,“ napsal Kerndl na svém Facebooku.

Hnilička se narodil českým rodičům v Bratislavě. Od roku 1955 byl členem Orchestru Gustava Broma, slavného brněnského swingového tělesa. Do dějin jazzové hudby se zapsal jako interpret, ale i skladatel, aranžér a pedagog. Uznání sklidil například za svou Jazzovou mši z roku 1969. Proslavil se i podáním průkopnické Studie pro čtvrttónovou trubku, kterou pro něj napsal Pavel Blatný, napsal i legendární píseň Dobrý den, majore Gagarine, která oslavovala prvního sovětského kosmonauta. Hnilička napsal hudbu, nazpíval ji pak Gustav Brom.

Před pěti lety měla premiéru Hniličkova Brněnská suita jakožto vyznání městu, s nímž spojil většinu své umělecké dráhy. „Já jsem zde v podstatě náplava, čistokrevný „Čehůn‘. Ale Brno mě přijalo velmi dobře, je to jedno z nejhezčích měst, které znám,“ řekl tehdy ČTK.

Fotogalerie
13 fotografií