Když se tatínek Vladimíra a Michala s jejich matkou rozvedl a založil novou rodinu, zůstali v kontaktu. „Dokonce když se jejich otci narodil v roce 1988 třetí syn Oliver, Vladimír narození o třicet let mladšího bratra oslavoval v Divadle Na zábradlí,“ řekla Blesku rodinná známá.

Všichni tři bratři podle ní drželi při sobě, navzájem se podporovali a sledovali svoje osudy. Nejmladší ze sourozenců Dlouhých, o kterém jeho bratři ale nikdy moc nemluvili, se nevydal na hereckou dráhu. Živil se prodejem borůvek u hranic s Rakouskem a dovážel elektronické cigarety nebo vyráběl jukeboxy.

Kariéru ve velkém světě byznysu si nastartoval tím, když sháněl levné letenky do Portugalska. „Trvalo mi to několik dní, než jsem našel nejlevnější spojení,“ prozradil v Show Jana Krause. „Pak jsem přišel s unikátním nápadem udělat aplikaci, která by takové vyhledávání zrychlila,“ dodal Oliver.

Založil úspěšný vyhledávač letenek (Skyapicker, dnes Kiwi), který pracuje na principu algoritmu, jenž vyhledává lety všech dopravců, i těch, kteří mezi sebou jinak nespolupracují. „Výsledkem je řada levných letů, které na sebe navazují. V některých případech je letenka dokonce levnější až o 50 či 90 procent,“ upřesňuje.

10 miliard?

Podle amerického časopisu Forbes je jeho společnost hodnocena jako jedna z deseti nejrychleji se rozvíjejících start-up firem na světě. A v superlativech o ní psala prestižní světová média – jako New York Times, USA Today či Le Figaro. Dlouhý má velké plány: „Do pěti let chci, abychom byli největším prodejcem letenek na světě.“

A podařit se mu to může. Čich na byznys má. „Z minimální investice jeden milion dolarů se zhodnocení povedlo, jak to já vidím, plus minus 400 milionů dolarů,“ řekl Dlouhý. V přepočtu na koruny se jedná o neuvěřitelnou částku přes 10 miliard! A to už je na firmu z Brna pořádná raketa.

„Jak porosteme, tak v Česku už pro naše potřeby nebude kapacita a lidské zdroje, tak bude potřeba se přesunout do zahraničí,“ vysvětlil s tím, že nyní budou otvírat pobočku na Fidži. 

Fotogalerie
53 fotografií