Matka Tomáše Valíka v psychiatrické léčebně pracovala jako psychoterapeutka a otec se zaměřoval na vodoléčbu. Prostředí, kde se malý Tomáš musel pohybovat, nebylo příjemné. „Jako malý se vlastně neustále pohyboval mezi duševně chorými, dá se říct, že tam vyrostl. Někdy to byly velmi otřesné případy. Měl z toho kolikrát moc zlé sny. Tohle Tomášovu psychiku dost narušilo i do budoucna,“ vyjádřila se pro Aha! paní Marie, která byla blízkou přítelkyní Tomášovy rodiny.

Valík o rodiče přišel velmi brzy. Zejména s tatínkovou smrtí se musel dlouho vyrovnávat, protože věděl, že ani on to v životě neměl jednoduché. „Učil ve škole hru na trubku, když ale za války školy zavřeli, bojoval v Rusku a tam přišel o oko,“ říká o tatínkovi paní Marie. Otec měl šest dětí, a tak se po válce musel dost otáčet, aby rodinu uživil. „Udělal si tehdy masérské kurzy a v léčebně, kde pracovala jeho manželka, zřídil vodoléčbu,“ vypráví rodinná přítelkyně. Otec po chvíli onemocněl Alzheimerovou chorobou a v psychiatrické léčebně skončil tentokrát jako pacient.

Aby se Tomáš s nepříjemnou situací vyrovnal, sáhl už tehdy po antidepresivech. „Tomáš neměl lehký život a to, jak skončil, si nezasloužil. To je k uzoufání,“ trápí se paní Marie. „Mohu jen odpřisáhnout, že to nebyla rakovina. Dostal zápal plic,“ pokračuje. Herec zemřel v sobotu a jeho sestra Růžena, ke které měl velmi blízko, ze smutné zprávy zkolabovala.

Fotogalerie
22 fotografií