Simona Postlerová se stala duchovní kmotrou českého překladu knihy A proto skáču, kterou napsal třináctiletý chlapec s autismem Naoki Higašida. „Našli si mě, logicky, protože mám velkou zkušenost. Žiji se svým synem, který je též autista, má diagnostikovaný Aspergerův syndrom, ale k tomu ještě jednu trochu horší psychiatrickou nemoc,“ svěřila se v rozhovoru pro Radiožurnál herečka. 

Na to, že je její syn nemocný, přišla úderem puberty. „Můj syn je extrémně chytrý. Číst už začal v pěti letech, nejvíc ho bavily básničky a hodně poslouchal vážnou hudbu. I když strašně potichu, ale on ji vnímal. Okolo třinácti let se ale vše změnilo. Místo jedniček začal ze školy nosit pětky, přestával mluvit, byl apatický a jednou při snídani zkolaboval. Myslela jsem, že má infarkt, okamžitě ho převezli do motolské nemocnice. Nastal kolotoč psychiatrických a psychologických vyšetření, medikace a pobytů v bohnické psychiatrické léčebně,“ svěřila se Postlerová. Tohle trvalo do Damiánovy dospělosti.

Teď už ho mám dva a půl roku doma a myslím, že jsme se spolu naučili žít. Syn mě naučil trpělivosti,“ míní Simona. Někteří lidé s autismem nejsou schopni doteku. „Lidi jsou na tom asi různě, u nás to tak ale vůbec není. Nicméně když byl malinký, a to mu zůstalo částečně doteď, bylo těžké mu sáhnout na hlavičku. Vlasy jsem mu stříhala ve spánku. Teď už je velký, tak ho musím holit, a to je někdy boj,“ říká Simona Postlerová v rozhovoru pro Radiožurnál. 

Fotogalerie
11 fotografií