„Ve čtvrtek mě zasáhla smrt mého prasynovce Davida. Šel do práce, kde zkolaboval. Zničehonic se sesul k zemi a zemřel,“ vysvětloval Harapes, jak k nešťastnému úmrtí vlastně došlo. Jak baletní mistr sám přiznal, náhlý odchod jeho blízké osoby ho hluboce zasáhl. „Když se vám něco takového stane, všechno kolem začne být bezvýznamné. Tohle je opravdová tragédie, která zasáhla naši rodinu,“ svěřil se.

Tanečník však neměl ani čas nad ztrátou Davida, který byl vnukem jeho sestry, nijak dlouho truchlit. Již o pět dní později se měl stát hvězdou benefičního koncertu A tančím dál, který byl uspořádán u příležitosti jeho nadcházejícího jubilea (70. narozeniny bude mít 24. července). „Přišlo tam tisíc lidí, kteří o tom neměli tušení, a jsem zvyklý za celý svůj život, že všechno trápení musí nechat člověk před jevištěm,“ objasnil Harapes, proč nejenže účast neodřekl, ale naopak se na všechny hosty Státní opery srdečně usmíval.

Video
Video se připravuje ...

Smutná oslava Harapesových sedmdesátin: Zemřel mu mladý vnuk! David Turek, Jan Jedlička

Těžko by někdo z přítomných uhodl, že se mu právě hlavou honí temné myšlenky. „Smutek byl v hloubce po celý večer, ale lidé, co mi přišli gratulovat, si nezasloužili, abych to dával najevo. Oni mají každý své starosti a já jsem si toho vědom,“ líčil svůj pohled na věc. Zkrátka profesionál každým coulem.

„Stalo se to ve čtvrtek a ten prvotní šok zmizel. Čas je v tomto případě milosrdný,“ dodal ještě baletní mistr, který se v nedávné době musel vyrovnat i s dalšími odchody svých milovaných. Před pouhým rokem pochoval svého velmi blízkého přítele, básníka Josefa Topola (†80), jehož manželka Jiřina Topolová (†81) pak svého muže následovala do nebe před třemi měsíci. „Byli pro mě jako rodina,“ přitakal smutným hlasem Harapes, který přátelům poskytoval oporu mimo jiné v červnu 2013 na pohřbu jejich syna, hudebníka Filipa Topola (†48).

 

Fotogalerie
29 fotografií