Všimla si toho zkušená fyzioterapeutka Broňa Krajíčková (44), která se specializuje na pomoc dětem s hyperaktivitou, poruchami pozornosti a koordinací pohybu. Pavláska tak chtě nechtě o sobotních večerech pozoruje i profesním okem.

„Jeví se to tak, že má vrozenou vývojovou poruchu koordinace zvanou dyspraxie. Není schopný naučit se ani základní kroky. Vypadá to, že to schválně kazí, ale on to vlastně neumí. A neumí to ani pořádně napodobit,“ řekla Krajíčková Blesku. Tydýt v nadsázce tvrdí, že vynalezl vlastní styl. V jiných svých vyjádřeních jí ale dává za pravdu. Odmítá, že by trénink bojkotoval.

„Nikdo z nás přece nešel do soutěže proto, aby tam tančil záměrně blbě. Jen mi připadá zbytečné zdůrazňovat, že se snažím,“ vyznal se třeba ve čtvrtek v MF Dnes. Nebaví ho zkrátka do kamer dokola vyprávět, že brzo vstává a trénuje i po nocích...

On se to totiž nemůže naučit líp, ani kdyby se přetrhl! Jeho tělo má své limity. Respektive hlava... „Je to záležitost mozku. Nedojde k dobrému načasování pohybů, kdy například ze svalů a kloubů do mozku – nebo opačně – nejde kvalitní informace na zpracování,“ objasňuje fyzioterapeutka.

„Samo od sebe se to nezlepší. U nikoho. Je potřeba odborná péče,“ upozorňuje. Lukáš to ale v kalupu finálového týdne nemíní řešit. „Mám svého trenéra, se kterým chodím cvičit. Všechno mám úplně v pořádku,“ zdůraznil Blesku.

Dyspraxie je vývojová porucha motorických funkcí definovaná jako postižení či nezralost v plánování a organizaci pohybů. Bývá řazena do specifických poruch učení podobně jako dyslexie (porucha čtení) či dysgrafie (porucha psaní).

A co další dvě finalistky?

Marie Doležalová (28)

Herečce a blogerce pomáhají hlavně vnitřní emoce a energie. „Mozek je u ní dobře nastavený, funguje. To jí prospívá, baví ji to a taneční pohyby se lépe učí, a snadno si je proto zapamatuje,“ zní soud Broni Krajíčkové.

Marie Doležalová a Marek Zelinka
Autor: Česká televize

Jitka Schneiderová (42)

Herečka přiznala, že u valčíku má problém s křížením nohou, aby změnila směr tance. Zvládá ho prý jen s otáčením doprava. „To je o dominanci mozkových hemisfér. Tomu se říká lateralita mozku, záleží, kterou stranu preferuje více,“ hodnotí fyzioterapeutka Broňa Krajíčková.

Jitka Schneiderová a Marek Dědík
Autor: Česká televize

Fotogalerie
12 fotografií