1 . Zápas s výslovností

Roman nebyl jako sportovec zvyklý dokonale artikulovat. To, co se ostatní učí roky, musí zvládnout za několik týdnů. Pokaždé, když mluvil před kamerou, šlo jen o pár slov spojených se sportovním výkonem.

2. Boj s čtecím zařízením

Číst z obrazovky, aby nekroutil hlavou ze strany na stranu a nepohybovaly se mu oči, bude boj. Doteď byl zvyklý na jiné rekvizity, jako disk, oštěp, tyč, později golfovou hůl. Se čtecím zařízením se setkává poprvé.

3. Skok do živého vysílání

Během »živáku« se může stát cokoliv. Roman musí být připravený na jakoukoli variantu, a to dlouhých 35 minut. Když sportoval, absolutní soustředění trvalo maximálně 4,5 minuty při patnáctistovce. Navíc měl skoro na vše tři pokusy.

4. Výdrž v oblečení

Tepláky a pověstný těsný bílý dres musí vyměnit za sako a kalhoty. Sám přiznal, že si na nepohodlné elegantní oblečení bude muset zvyknout. A už jen nekomfortní pocit v obleku může zvýšit jeho nervozitu.

5. Týmový běh

V desetiboji ani na golfu neměl nikdy parťáka. Celý život byl zvyklý, že je sám za sebe. Ve studiu bude ale muset spolupracovat s kolegyní Českou Miss Gabrielou Kratochvílovou (24). A protože nikdo z nich nikdy nic podobného nedělal, těžko hledat oporu.

Video
Video se připravuje ...

Zprávy na Primě mají nové moderátory! Šebrleho a Kratochvílovou! David Turek, Ondřej Rybár, Jan Jedlička

6. Sebeovládání

Roman se jako moderátor bude muset spoléhat nejen sám na sebe, ale i na desítky lidí z týmu zpravodajství. Lehko se tak dostane do stresu z toho, že se něco nestíhá a on to nemůže ovlivnit. A nemůže si nahlas zanadávat jako na stadionu.

7. Vysedávání v maskérně

Z přípravků na tělo používal dřív jen mýdlo. Teď je to ale make-up, pudr, lesk na rty, řasenka nebo gel na vlasy. Roman nebyl nikdy zvyklý na zkrášlující přípravky. O to horší pro něj bude to, že se bude pod nánosem líčidel ukrutně potit.

8. Moderování v horečkách

Desetibojař byl vyhlášený tím, že když nebyl ve formě před vrcholnou akcí, dost často zalehl v horečkách, s průjmem nebo aspoň dostal astmatický záchvat. Zprávaři ale na šichtu musí, i když mají čtyřicítku horečku!

9. Zapuštění kořenů

Jakmile je napsaný v rozvrhu moderování, musí nastoupit, i kdyby čert na koze jezdil. Na půl roku pláchnout na Havaj či na Floridu? Ani nápad! Stejně tak nebude v televizi nikdo brát zřetel na kalendář jeho golfových turnajů...

10. Čekání na chyby

Sportovcům veřejnost takřka bezvýhradně fandí a když zklamou, leccos promine. Jenže teď se Šebrle pouští na tenký led. Jeho krok mnozí nechápou a o to víc se budou těšit na každé jeho škobrtnutí. Přijde kritika a možná i výsměch v míře dosud nepoznané.