Ten malý domek jako z pohádky je asi prokletý. Herečka ho odkázala rodinnému příteli, starožitníkovi Příhodovi. Ale jen pár dnů poté, co Budínová vydechla v červenci 2002 naposledy, přišly ničivé povodně. Voda zaplavila celé přízemí a dokonala dílo zkázy, které započalo ještě za jejího života. Poslední roky po smrti manžela, režiséra Ivo Tomana, v roce 1994 už nechodila do patra a užívala přízemí. Do domu se několikrát dostali i zloději. Vypadá to, že se v dohledné době jen tak v plné kráse nezaskví. Možná za 10 let, až bude mít Budínová nedožitou stovku.

V den kulatého výročí narození oblíbené herečky se tady ale už měly tísnit davy turistů a koštovat slivovici. Jenže – »skutek utek« a rumiště v zahradě se utěšeně mění v solidní džungli...

Velké plány

V roce 2011 koupil dům od starožitníka Příhody Lihovar Rudolf Jelínek. Zdálo se, že se blýská na lepší časy. „Objekt zrekonstruujeme a bude zde velká fi remní prodejna,“ sliboval tehdy ředitel Zdeněk Chromý. Od té doby je ale ticho po pěšině. „Vlastník objektu chtěl od městské části Praha 1 dokoupit další část pozemku,“ řekla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Jde o pouhých 49 m2 uvnitř areálu, na nichž je vybudována přístavba domu s terasou. A obě strany se nemohou dohodnout na ceně... „Město nechalo udělat odhad, ten byl 5 milionů korun. Takovou cenu ale naše fi rma neakceptuje,“ zní »od Jelínků«. Nabídka údajně nedosahuje ani třetiny, a proto dům dál vesele pustne... Slávka Budínová zvolila v roce 2002 stejný odchod ze světa jako o jedenáct let později její herecká kolegyně Jiřina Jirásková(†81): Přestala přijímat potravu! Vyhladověla k smrti.