Hes, který v roce 1986 založil slavnou taneční skupinu UNO, se spolupodílel na tvorbě těch nejvýznamnějších českých muzikálů jako West Side Story, Dracula a Noc na Karlštejně. Když ale začal nacvičovat muzikál Monte Christo, začal chodit na zkoušky opilý.

Alkoholismus Hes porazil, ale propité dny, týdny a měsíce si vyžádaly svou daň. Uznávaný choreograf onemocněl zákeřnou rakovinou slinivky. Tu přežívá jen pět procent léčených pacientů. Tomuto druhu nemoci podlehl jiný slavný tanečník – Patrick Swayze (†57).

Hesův stav se dramaticky zhoršil na konci loňského roku. „Jeho stav je velmi vážný, nemoc je již v posledním stadiu,“ potvrdil tanečníkův blízký Blesk.cz. Od té doby žil Hes v hospicu v pražských Bohnicích.

Jeho fyzický a psychický stav se včera ale natolik zhoršil, že to již Hes nedokázal unést a skokem z druhého patra hospicu se pokusil o sebevraždu. Neúspěšně. „Podle dosavadního vyšetřování chtěl muž spáchat sebevraždu, cizí zavinění bylo předběžně vyloučeno. Podle našich informací pád přežil,“ řekla pražská policejní mluvčí Hana Jeřábková.

Hes po pokusu o sebevraždu skončil v nemocnici na Vinohradech. „Mohu potvrdit, že pan Richard Hes u nás leží od včerejší odpoledne. Na přání rodiny nebudeme poskytovat žádné další informace,“ řekl Blesk.cz. Mgr. Lukáš Matýsek, mluvčí vinohradské nemocnice.