James Cole, jinak člen formace SuperCrooo nebo projektu Orikoule, se rozhodl "vypnout" a odjet dobít před šňůrou s Vladimírem 518 a vlastními koncerty do Thajska baterky. Mimo to tam chtěl požádat Kateřinu o ruku. Nebylo mu však přáno.

"Když jsem na check-inu podal policistovi pas, vrátil mi ho bez identifikační části. Omlouval se a říkal, že je mu líto, ale že můj odlet přesto zařídí. Po 'střídání stráží' mi jeho nadřízený řekl, ať se nebojím, že mi vše vykompenzují, ale ať nyní jedu domů. Že prý nemohou nic dělat," uvedl James Cole, vlastním jménem Daniel Ďurech, Blesku.cz.

Podle informací cizinecké police za vše může čtečka osobních dokladů. "Nejsme si vědomí žádného pochybení našeho příslušníka, ale spíše budeme prošetřovat chybu technického zařízení. Každopádně uznáváme, že chyba je na naší straně a mohu potvrdit, že se panu Ďurechovi snažíme všemožně pomoci v tom, aby mohl co nejdříve do Thajska odcestovat, respektive dostat pas ve zrychleném procesu," řekla Blesku.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. 

Škoda sto tisíc a zpackaná žádost o ruku

To ale nic nemění na faktu, že rapperovi vznikla jak škoda finanční, tak duševní. "Víte, já se fakt těšil, dlouho jsem dovolenou připravoval, chtěl jsem tam žádat o ruku... Navíc termín jsem si doslova vybojoval, jelikož od února mne čeká turné s Vladimírem 518 z PSH a vlastní koncerty. Minulý rok jsem jen pracoval a studoval a na relax neměl čas. Finančně navíc přijdu řádově o sto tisíc korun, jelikož, jestli dostanu pas v pondělí, odcestuji maximálně na čtrnáct dní, ale původní rezervace a přebookovaní letenek musím zaplatit" zmínil Cole pro Blesk.cz.

Právě finanční kompenzace je ale pro Colea v nedohlednu. "Jestliže bude pan Ďurech chtít kompenzaci, nemůžeme se na ni domluvit přímo. Tu musí stanovit soud po vyhodnocení všech aspektů. Nicméně uznáváme chybu, která vznikla poprvé v naší historii a kterou všemožně napravujeme," řekla mluvčí cizinecké policie Rendlová.

Podle Jamese Colea ale ani tak nejde o finanční kompenzaci, jako spíše o princip. "Kdybych byl 'normální' občan, řekli by mi, ať jdu domů, a vůbec by se se mnou nebavili. To je přeci špatně! Doufám, že svým případem rozvířím vody, aby se s podobnou situací mohli vypořádat i ostatní. Není přeci možné, aby vám státní aparát znemožnil pohyb takovýmto způsobem. Dostal jsem se do kafkovského snu," uzavřel Cole pro Blesk.cz.