V dobách své největší slávy si Hes užíval života plnými doušky. Vydělával a roztáčel miliony, a jak sám dnes přiznává – pil jako duha. Alkoholem dokonce splachoval i léky proti depresím. Dnes si ale jeho zhýralý způsob života vybírá svou daň. A ta je hodně vysoká! Lékaři vyřkli nemilosrdný ortel: Rakovina slinivky břišní! „Jeho stav je velmi vážný, nemoc je již v posledním stadiu,“ potvrdil nejhorší obavy zdroj z Hesova blízkého okolí.

Obavy o Richarda Hese má pochopitelně i jeho nejlepší přítel a ředitel karlínského divadla Egon Kulhánek (48). „Protože i ke mně se dostaly velmi smutné zprávy, byl jsem Richarda minulý týden navštívit. Bál jsem se té návštěvy, ale Richard vypadal mnohem lépe, než jsem očekával. Mám z toho radost,“ sdělil Blesku dobrou zprávu Kulhánek.

Drží mu pěsti

Při Hesovi stojí i Filip Renč (48), který s ním v 90. letech prožíval opojná dobrodružství. „Držím Richardovi pěsti, aby v sobě našel hodně sil a dostal se z toho. Vím, že podstoupil těžkou operaci a že jeho stav je vážný. Bohužel nevím, jestli se lepší, ale pevně věřím, že ano,“ neztrácí naději režisér. Z Hesova zdravotního stavu byl naopak překvapený Daniel Hůlka (45). „To jsem vůbec netušil! Doufám, že to není pravda...“ zhrozil se Hůlka, který si sám se slinivkou vytrpěl své. U něj ale šlo zatím »jen« o zánět, po němž mu lékaři důrazně doporučili abstinovat.

Richard Hes o své nemoci zatím veřejně nepromluvil. „Jdu právě na vyšetření, zavolejte později,“ řekl Blesku včera Hes do telefonu a pak už byl nedostupný.

Všeuměl Hes

Choreograf a tanečník Richard Hes (50) se narodil v Mladé Boleslavi, ale vyrůstal s maminkou v Praze. V roce 1987 založil taneční skupinu UNO. Jejími členy byli např. Richard Genzer (46), Jan Révai (39) či Marcela Karleszová (50), s níž má choreograf dvojčata Olivera a Oskara. Hes je autorem choreografi í k muzikálům Dracula, Monte Cristo a Golem. V roce 2007 porotcoval i v taneční soutěži StarDance.

Nejzákeřnější nemoc

Rakovina slinivky patří k nejzákeřnějším nemocem. Jen u nás zabije ročně 2000 lidí. Šance na přežití je méně než pět procent, pět let po vyslovení diagnózy přežívá pouze jedno procento. Jedním z důvodů je možná i to, že tato rakovina bývá v počátečních stadiích, kdy by ji ještě bylo možné úspěšně léčit, jen stěží diagnostikovatelná. Příznaky, jako je bolest břicha, nechutenství, průjmy nebo ztráta hmotnosti, většina nemocných přechází bez povšimnutí.