Tři týmy složené z celebrit, profesionálních i běžných řidičů vyrazily v pondělí 21. října ráno z čerpací stanice Shell v Ostrově, kde proběhlo natankování úsporného paliva Shell FuelSave Natural 95 a následné zapečetění nádrží. Během dvou dnů posádky překonaly 630 km dlouhou trasu napříč Českou republikou se zastávkami na čerpacích stanicích Shell v Plzni, Praze, Hradci Králové, Brně a Olomouci a snažily se účelně používat tipy na úspornou jízdu v praxi. Tým, který ujel celou trasu neúsporněji, vyhrál.

Autor: Shell FuelSave Challenge

Dvoudenní klání o nejúspornější řidiče České republiky vyvrcholilo v úterý 22. října 2013 na čerpací stanici Shell Opavská v Ostravě, kam odpoledne dorazily tři žluté vozy Ford Focus poháněné úsporným motorem 1.0 EcoBoost.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak úsporně řídí naše celebrity? /Jan Jedlička/

Celebrity v zastoupení modelky a moderátorky Ivy Kubelkové a moderátorského dua Patrika Hezuckého s Luckou Šilhánovou se shodly, že by se rády zásadami úsporné jízdy řídily i nadále.

"Musím přiznat, že mě překvapilo, jak snadná může úsporná jízda být, a vůbec neznamená jezdit nestandardně pomalu. Stačí správné palivo, několik jednoduchých změn řidičských návyků a můžete jezdit úsporně. Největší problém mi dělaly plynulost jízdy a předvídání, což je něco, v čem bych se ráda zdokonalila a uplatňovala během každodenního řízení,“ svěřila se se svými ambicemi Iva Kubelková.

Autor: Shell FuelSave Challenge

Po prověření spotřeby všech tří týmů, byl vítěz naprosto jasný. Na 630 km dlouhé trase z Ostrova do Ostravy porazila tříčlenná posádka, kterou vedla profesionální rally závodnice a zpěvačka Olga Lounová, tým celebrit i pravidelných zákazníků společnosti Shell.

Autor: Shell FuelSave Challenge

Vítězná posádka dosáhla během dvoudenní jízdy průměrné spotřeby 3,8 litru na 100 kilometrů. Zákazníci dojeli s průměrnou spotřebou 3,9 litru na 100 km a tým celebrit s 4,2 litrem na 100 km.

Velmi těsné výsledky potvrzují, že úsporně může jezdit opravdu každý. Již malou změnou řidičských návyků v kombinaci s používáním vhodného paliva lze ušetřit.

Autor: Shell FuelSave Challenge

Vyzkoušejte si to pomocí našich rad i vy!

1. Jezděte plynule

2. Používejte vyšší rychlostní stupně

3. Na palivu záleží

4. Udržujte správný tlak v pneumatikách

5. Udržujte svůj motor v perfektním stavu

6. Nevozte přebytečná kila

7. Zavírejte okna

8. Sundejte střešní nosič

9. Používejte správný olej

10. Používejte tempomat

11. Omezte volnoběh

12. Důkladně plánujte své cesty

13. Vyvarujte se vysokých otáček

14. Nejezděte rychle

15. Udržujte odstup

16. Omezte používání klimatizace

17. Kontrolujte vzduchové filtry

18. Netankujte po malých množstvích

19. Vyhněte se dopravní špičce

20. Udržujte stálou rychlost


Více na www.shell.cz/jezdiusporne2013

Autor: Shell FuelSave Challenge