„Dědictví po paní Jiráskové není stále vyřešeno, proto je byt stále zapečetěn,“ řekl Blesku Jindřich Gregorini, který herečce léta spravoval účetnictví. „S tím už ale nemám teď nic společného. Všechno jsem uzavřel a šanon před třemi nedělemi předal její dědičce,“ dodal.

Tajemství schránky

Univerzální dědička Jana Svítivá (57) má na starost i schránku na dopisy. Proč ji nevybírá? „Nemohu jezdit do Prahy každých 14 dnů. Buďte tak hodná a to, co je na zemi, nebo jde ze schránky vyndat, schovejte u sebe. Přijedeme s manželem a vezmeme si to od vás,“ poprosila Svítivá sousedku Jiráskové, která ji o přeplněné schránce informovala.

Nevyřízené účty

Sousedku ještě zajímaly obálky s účty, aby se netvořily dluhy. „To je v pořádku. Co platit mám, platím. Pokud vím, veškerá pojištění zanikla s Jiřinčinou smrtí. O dalších účtech nevím. Asi jsou v tom zapečetěném bytě, kam já nemohu,“ odpověděla Svítivá a dodala: „Ráda bych, aby ten byt byl už vyřízen a já ho mohla vyklidit. Táhne se to, já to ale neurychlím.“

Jak je to s placením nájmu? 

Byt po Jiráskové je majetkem městské části Praha 3. Nájem a veškeré účty s ním spojené by ale měla až do uzavření dědictví platit Jana Svítivá. „Náklady na zapečetěný byt a související služby spadají do správy dědictví. Platbě se dědicové tedy podle mého názoru tak jako tak nevyhnou, ledaže by odmítli dědictví,“ řekl Blesku renomovaný pražský právník.

Fotogalerie
6 fotografií