Do posledního místa se včera zaplnila Malostranská kaple Panny Marie a sv. Karla Boromejského. Rodina, přátelé a kolegové se přišli rozloučit se spisovatelem Alexem Koenigsmarkem (†68), který  23. ledna prohrál dlouhý boj s rakovinou.

Krátce před svou smrtí si spisovatel dokázal ještě připravit oznámení, v němž zval na očekávanou, avšak neplánovanou derniéru. Zemřel 23. ledna. „Promiňte, dámy a pánové. Koník je unaven,“ citoval spisovatel ze své hry. A připojil fotku, na níž sedí s úsměvem na zahradě se sklenkou vína.

Sbohem známému spisovateli přišli dát i jeho blízcí kolegové Jan Kanyza (65), Juraj Kukura (65) nebo Václav Knop (63). „Kamaráde, bohužel, tohle představení nemáš ve své režii. Pro tebe je to dnes derniéra a pro nás generálka,“ upozornil Knop.

Pak se slova ujal herec Jan Kanyza. „Člověk je kolikrát postaven před situaci, s níž nemůže nic dělat. Odmítám to akceptovat, ani smířit se s tím nehodlám. Tos, neměl, kamaráde, dělat., takhle se zničehonic sebrat a odejít. To se nedělá!“ řekl dojatě Kanyza.

Fotogalerie
13 fotografií