Blesk: Jsou vaše diety daň za to, jak si užíváte?

Ale ne, moje postava není »vyžraná«. Jím ráda, ale ne víc než ostatní lidé. Já jsem podle diagnostiky superženský typ. Příroda mi nadělila výrazné druhotné pohlavní znaky. To znamená, že jsem relativně souměrná, mám dokonce i relativně útlý pas. Jen je mě na většině místech tak o třicet centimetrů víc, než je momentální vychrtlá norma.

Blesk: Váš muž je spíš houžvička. Jaký vztah má k jídlu on?

Můj muž tedy rozhodně není houžvička! Je vysoký a je velmi štíhlý! Jídlo má rád a rozhodně ho sní víc než já. Přesto má opačné starosti než já. Hubne. Ale mimochodem – nesnáší, když mu to někdo řekne! Reaguje na to stejně jako moje kamarádky, když jim moje maminka, která je přeborník v lichocení, řekne: „Ty seš ale pěkná!“ Když kamarádky takovou »lichotku« slyší, nejraději by hned skákaly z terasy.

Blesk: Všechno je relativní…

Je. Viděla jsem to na dovolené v Tanzanii. Všichni černoši jsou tam štíhlí a vysocí. Když mezi ně ale přijde někdo macatý, rozzáří se. V jejich očích je ten tlouštík totiž neskonale krásný! Do každé baculky se hned zamilují! Žena s mohutnou hrudí či zadkem je pro ně i příslibem bohatství – je totiž patrně schopná rodit dcery a ty se dají směnit za krávy! Kila navíc jim imponují i proto, že si zřejmě můžete dovolit být tlustí! Obyčejní lidé totiž v Tanzanii jedí jednou denně, a z toho neztloustnete. Takže předmětem obdivu jsou i kulatí bílí muži. Tanzanci nechápou diety, proč se někdo dobrovolně týrá hlady.

Blesk: Přesto diety dál držíte. Říkáte, že první jste vyzkoušela v osmnácti letech. Dá se držet účinná dieta a přitom se dobře najíst?

Dlouho jsem byla přesvědčena, že to vůbec možné není. Loni jsem ale objevila pozoruhodné zařízení na východě Čech, v lázních Bělohrad, kde se skvěle jí – a přitom se hubne! Už jsem tam byla třikrát! Říkala jsem si, že je to poprvé, kdy si diety opravdu užívám!

Blesk: Čím to je?

Mají tam nutriční sestrou vypracovaný skvělý slim program, který přesně spočítá, kolik kilokalorií či kilojoulů potřebujete. (Osobně mám radši výpočty s kilokaloriemi, protože u těch to vychází na míň!) Slečna nutriční se vás zeptá, co odmítáte jíst – a pak napíše jídelníček jen pro vás. Já jim třeba zakázala celer, vepřové a kuřecí a krůtí plátky. I s těmi omezeními dokážou v programu Strom života připravit dokonalá jídla, na která se vždy hrozně těším.

Blesk: Jak jste se o této možnosti dozvěděla?

Kousek od naší chalupy v Podkrkonoší je malé městečko. Jednou mě šokovalo, kde se v něm bere tolik arabských krasavic! Tak jsem se po tom pídila a zjistila jsem, že sem všechny ty krásky jezdí hubnout. S jednou z nich jsem se dala do řeči. Líbily se jí moje šaty, chtěla vědět, kde se dají koupit. A na oplátku se mi svěřila, že je tu už pět měsíců a zhubla o 21 kilogramů!

Blesk: Co to bylo za dámu?

Sestřenice princezny z jedné arabské země. Fascinovalo mě na ní, nejenže tu o tolik zhubla a že může kvůli dietě trávit pět měsíců v Česku, ale taky, jak si elegantně uměla prosadit svoje. Třeba chtěla, aby jí pro relaxaci masírovali tělo medem a zároveň aby jí dělali reflexní masáž chodidel. Terapeutka řekla rezolutně: „To nejde. Relaxace se nedá dělat zároveň s reflexní masáží.“ Arabka na ni upřela krásné oči: „Co to znamená, že to nejde?! Princezna si to přece přeje!“ No a hned to šlo!

Blesk: To nechají muslimští manželé své manželky pět měsíců bez dozoru?

Taky mě to překvapovalo. Pak jsem zjistila, že ona dáma ani jiné Arabky nebyly v lázních ani chvíli samy! Postupně je tu navštívili všichni příbuzní, rodiče, sourozenci, bratranci, tetičky.

Blesk: Vraťme se k vašim zážitkům s dietami – vzpomenete si, jak jste zkoušela hubnout v těch osmnácti?

Odjela jsem tehdy na čtrnáctidenní akci v Roudnici nad Labem, která nesla odporný název odtučňovací tábor. Na tomto »lágru«, jak jsme tomu přezdívali, jsem pak byla i o rok později.

Blesk: Co vás tam znovu přilákalo?

Vytvořily jsme si dobrou partičku. A hlavně – dělily jsme se o tělocvičnu s krásnými basketbalisty, kteří tam byli ve stejné době na soustředění. Líbili se nám – a kupodivu se i boubelky líbily basketbalistům. Takže jsme s nimi navázaly »úzkou družbu«. A celý následující rok jsme se tam těšily. Jinak to bylo v té Roudnici vlastně docela drsné, ale vzpomínky jsou fajn.

Blesk: Jaká byla vaše nejhorší dieta? Zkoušela jste třeba vajíčkovou?

Ta mi zas tak hrozná nepřišla. Šlehačková byla o dost horší! Vůbec ty diety, kdy dostáváte jen jeden druh potravin nejsou nic moc! Třeba Atkinsonova dieta povoluje maso a tuky. Na tu se vždy trochu těším, ze začátku je báječná. Ale po pár dnech nemůžete šunku bez rohlíku ani vidět!

Blesk: Mě by asi docela lákala vinná dieta…

Tu jsem si vyzkoušela v lázních Lipová. K jídlu jsme dostávali bílé víno »na štěpení tuků«.

Blesk: Víno bylo k dispozici v libovolném množství?

Ne, ne, dietářům měly stačit dvě deci. Pravda, někdy se to zvrhlo do libovolného množství. Tím to bylo docela příjemné. Ale v podstatě i tam mají terapii obezity podobnou jako jinde – prostě musíte cvičit a máte omezený přístup k potravinám.

Blesk: Už jsem myslel, že zastáváte teorii, že k hubnutí stačí diety a pohyb je zbytečný…

Samozřejmě, vždycky v tom musí být i dost pohybu. Jiná věc je, že na zázračný účinek některých pohybů nevěřím. Třeba pohybovat se s nordickými hůlkami je docela příjemné. Jdeš s nimi rychleji, máš lepší balanc. Ale že by se s tím hublo lépe než s obyčejnou chůzí??? Můj muž říká, když ujdeš normálně pět kilometrů, tak tě bolí nohy. Když vyrazíš s nordickými holemi, rozbolí tě i ruce.

Halina Pawlovská

Kdysi si vymyslela a uváděla pořad V žitě, a jako první dělala reportáže o cpoucích se návštěvnících recepcí. Sama se však skoro nikdy nenechala zachytit s chlebíčkem či dortem v ruce! Pak vedla několik společenských časopisů, takže si vysloužila pověst Královny večírků. Ve skutečnosti ale vždy chodila do společnosti jen občas a nyní nejvíce času tráví s rodinou. O rodině také mimořádně úspěšně píše – jejích dvacet knih o tatínkovi, mamince, dětech, kamarádech a kamarádkách jsou vesměs bestsellery a její film Díky za každé nové ráno byl kdysi dokonce nominován na Oskara.

Fotogalerie
4 fotografie